torstai 4. heinäkuuta 2013

Tuulikaapin tuunaus

Olipa kerran epäkäytännöllinen tuulikaappi, josta piti saada hieman toimivampi. Joten ei muuta, kuin vasara sitten vaan heilumaan :D

Muutama päivä ennen juhannusta koin totaalikyllästymisen siihen, että tuulikaapin lattialla oli aina sata paria kenkiä sikinsokin, koska niille ei oikein ollut järkevää säilytyspaikkaa. Niinpä niille piti sitten sellainen saada. Lähtötilanne oli allaolevan kuvan kaltainen, eli tuulikaapissa oli säilytyskaluste, jonka aikoinaan rakensin edelliseen asuntoomme lasten pipoja, hanskoja jne. varten. Tuolla entisessä asunnossa oli kunnollinen eteinen, joten siellä tämä oli varsin näppärä. Mutta nykyisessä asunnossa se ei oikein toiminut.

Kuvassa näkyy vain kahdet kengät, mutta koska perheessämme on useampi lapsi ja äiti, joka käyttää saman päivän aikana useita eri kenkiä, oli näky todellisuudessa usein hieman toisenlainen...


 Tuulikaapin lattian mitat ovat 151 x 116 cm ja se on malliltaan sellainen, että ainoa paikka, jota voi säilytyksen kannalta hyödyntää, on tämä "kolo". Vastakkainen seinä jää välioven taakse, joka aukeaa siis tuulikaappiin päin (ei ole käytännön syistä järkevää kääntää aukeamaan poispäin), joten tuossa kuvassa näkyy tosiaan kaikki se tila, mitä tuulikaapissa on (50 x 116 cm) säilytykseen uhrata.

Pitkällisten pohdintojen jälkeen päädyin hankkimaan tuulikaappiin kaapin, joten ei muuta kuin läppäri auki ja suunnaksi Tori.fi. Eipä mennyt kauaakaan, kun sinne ilmestyi mäntyinen vitriini. Puhelinta käteen ja soittelemaan...ja ei muuta, kuin vitriininhakureissuun.


Vitriinille kertyi hintaa 55€, eli ei paha lainkaan. Kuvassa vitriini on laitettu tulevalle paikalleen ja sen sisälle on törkätty muutama kenkäpari, tarkoituksena saada jonkinnäköistä käsitystä siitä, että miltä vitriini tulee valmiina näyttämään.

Oma vointini ei ole enää paras mahdollinen, joten tällä kertaa en voi ottaa tuunailuista täyttä kunniaa itselleni. Mieheni oli kovasti apuna, vaikka olin kyllä muutamaan otteeseen kuulevinani muminaa "vaimon jatkuvista projekteista" :O :D :D

Ensin kaappi siirrettiin ulos, jotta se saatiin hiottua. Ovet ja levyt irroitettiin pois paikoiltaan ja ei muuta, kuin hiomahiiri laulamaan. Kaapin alle laitettiin jo valmiiksi maalausalusta, jotta en töhrisi koko pihaa maalilla. On muuten paras maalausalusta ikinä! Alusta on oikeasti Ikean pimennysrullaverho, mutta kun se eräs ruma päivä jäi käteen, kun koitin verhoja avata, niin päätin koittaa keksiä sille jotakin muuta käyttöä. Ja maalausalustana se on aivan ykkönen. Sen saa kätevälle rullalle kun sitä ei tarvitse ja alustana se toimii hyvin, eli ei päästä maalia läpi, mutta maali kuivuu sen pintaan kuitenkin kohtuu nopeasti, toisin kuin vahakankaan pintaan, jota aikoinaan alustana käytin.


Ennen hiontaa piti teipata ovien laseja vähän peittoon, jottei maalia tarvitsisi rapsutella lasista sitten kilokaupalla pois. Täydellistä suojaa en maalarinteipilläkään saa, mutta ihan riittävän hyvän kuitenkin.

Maalikerroksia tuli tähän kaappiin kolme. Neljännenkin kerroksen tähän olisi voinut laittaa, mutta päätin, että kolme saa riittää. Kaappiin kuului alunperin kolme hyllylevyä, mutta koska tarvetta oli useammalle, kävin Bauhaussin kautta hakemassa pari kuusilevyä lisää, jotka sahasin ja maalasin kaappiin sopiviksi. Mieheni puolesraan porasi kaappiin lisää reikiä uusia hyllyjä varten, jotta levyt sai kannattimien avulla paikoilleen.

Ja koska kohta saapuu syksy ja sateet, päätin suojata hyllylevyt hiekalta ja kosteudelta. Niinpä ostin Hong Kongista kuramattoa, josta leikkasin hyllylevyjen päälle sopivat palat...samaa mattoa ostin myös tuulikaapin lattialle uudeksi matoksi, sillä myös tuulikaappi itsessään koki muodomuutoksen seinien ja katon maalauksen suhteen...oli siis kiva saada uutta väriä myös lattiaan :)

Ja koska vihdoinkin sain kengät pois tieltä, halusin ne myös pois silmistä. Jälleen kerran turvauduin Bauhaussista saatavaan "maitolasimaiseen" kalvoon, johon olen totaali ihastunut. Tuo kalvo on ehkä maailman kätevin ikinä (heti siis sen mun maalausalustani jälkeen!) ja sen saa ongelmitta pois, jos siihen sitten vaikka joskus kyllästyisi (ei tule tapahtumaan).

Kenkähyllyjä tuli lopulta 6 kpl, mutta päädyin nyt kuitenkin näin jälkikäteen vielä siihen, että haluan kaappiin vielä yhden hyllyn. Meillä on erillinen tila saappaille, joten useammankin hyllyn väliä on vielä mahdollisuus hieman pienentää...ja näin ollen saan kaappiin vielä yhden lisähyllyn. Kenties ehkä jopa kaksi. Kaapissa on tällä hetkellä 29 paria kenkiä, mutta sinne siis mahtuisi vielä jokuset popot lisää. Ja sen näen pelkästään positiivisena, sillä pitäähän vauvankin kengät jonnekin mahduttaa...ja äidillekin kelpaisi kolmas kenkähylly ns. omaan käyttöön.


Kaapin alla oleviin vetolaatikoihin on sijoitettu pikkutyttöjen asusteet. Kaapin päällä on kaksi kangaskoria, joista toiseen on piilotettu lasten pyöräilykypärät ja toiseen laukkuja. Kaapin viereen jäi vielä 33 cm leveä tila, jonne laitoin neljä vaatekoukkua...kuvassa niistä tosin näkyy vain kaksi, sillä tuo tila on niin ahdas, ettei samaan kuvaan mahtunut enempää. Mutta koukkuja on siis kaksi rinnakkain, kahdella eri korkeudella. Alakoukut on varattu pikkutyttöjen takeille ja yläkoukuissa roikkuu koirien remmit ja se laukku, joka on parhaillaan käytössä.


Kylläpä tuli taas erinäköinen tuulikaappi ja melko käteväkin siitä vielä tuli. Ja oli jälleen kiva nähdä, miten rumasta kaapista tuli kaunis...kyllä valkoinen väri kaikessa yksinkertaisuudessaan vaan on nätti <3

2 kommenttia:

  1. Todella onnistunut tuunaus! Kengille ei meinaa meilläkään mitkään tilat riittää...

    VastaaPoista