torstai 1. tammikuuta 2015

Monen monta tuunausta (kera ompelun ja kirppistelyn)

Olen odottanut "into piukeana" tätä hetkeä jo jonkin aikaa ja luultavasti fiilikseni on tällä hetkellä melkolailla sama, kuin mitä lapsella on karkkikaupassa :D

 Nyt on siis (vihdoinkin!) aika laittaa esille useampikin pieni tuunaus, joiden parissa olen lähiaikoina puuhastellut. Tämän postauksen tuunaukset ovat valmistuneet joulukuun aikana, tosin viimesilauksen muistitaululle tein vasta muutama tunti sitten.

Ja nythän on siis jo tammikuu, joten hyvää uutta vuotta teille kaikille <3

 
Ompeluhuoneessani on puhaltanut muutosten tuulet. Valokuvausteknillisistä syistä ompeluhuone näkyy kuvassa kahtena. Vasemmanpuolimmaisessa kuvassa käytin salamaa, oikeanpuolimmaisessa en. "Todellisuus" on kuitenkin jotain tuolta väliltä. Ei siis kylmä ja kolea, mutta ei myöskään lämmin ja pehmeä, vaan niiden välimuoto. Sopiva.

Toisinaan en oikein tiedä, että itkisinkö vai nauraisinko. Tiedättekö sen sanonnan, että jos on lusikalla annettu, niin ei voi kauhalla vaatia? Noita kuvia katsellessani on pakko todeta, että tuo sanonta kolahtaa tällä hetkellä kyllä melko kovaa... 
Olen kyllä käynyt valokuvauskurssin, mutta kun en tajua, niin en tajua. Tai ehkä nipinnapin tajuan, mutta koska muistikapasiteettini on suunnilleen samaa luokaa kuin hyttysellä, niin en muista. En muista mitä pitää tehdä, jotta saa kuvista luonnollisen näköisiä, joten ainoa vaihtoehtoni on kuvata luonnottoman näköisiä kuvia :D

Ompeluhuoneen muutoksiin kuuluu mm. uudet verhot. Olen jo jonkin aikaa miettinyt uusien verhojen hankkimista ja kävin jopa yhdet verhot ostamassa...mutta ne eivät kuitenkaan päätyneet koskaan paikoilleen, sillä en sittenkään pitänyt niistä. Pidin niistä kyllä ostohetkellä, mutta en enää parin viikon päästä. 
Nuo harmaat, kuvassa esiintyvät verhot ovat ikuisuuden vanhat. Ne ovat palvelleet aikoinaan olohuoneen, makuuhuoneen ja lastenhuoneenkin verhoina, mutta nyt ne päätyivät ompeluhuoneeseen. Ja sinne ne tulevat jäämään melko pitkäksi aikaa, sillä leikkasin (ja ompelin) verhot juuri ompeluhuoneen ikkunaan sopiviksi, eivätkä ne taida muualle enää sopia. Ompeluhuoneeseen ne sen sijaan sopivat mielestäni enemmän, kuin hyvin. Olen siis tyytyväinen. Ainakin hetken.

Ompeluhuoneeseen on ilmestynyt myös uudet tuolit. Löysin jokunen aika sitten netistä ilmoituksen, jossa lahjoitettiin 6 tuolia, jotka vaativat hieman kunnostusta osakseen. Itselläni oli tarvetta vain 4:lle tuolille, mutta otin silti kaikki 6 tuolia mukaani, sillä mielestäni niistä 6:sta "rikkinäisestä" tuolista saisi koottua 4 ehjää tuolia, kun käyttäisi vähän poraa, vasaraa ja sahaa. 
Ja oikeassa olin, sillä pienen nikkarointituokion jälkeen edessäni oli 4 ehjää tuolia ja kasa enemmän ja vähemmän rikkinäisiä, roskiin joutavia tuolinosia. Tuoleista 2 sijoitin ompeluhuoneeseen ja loput 2 tuolia vein pikkutyttöjen huoneeseen. Tyttöjen vanhat tuolit lahjoitin pois ja ompelutilan tuolin siirsin esikoisen huoneeseen, jonne kaivattiin toista tuolia.

Ompeluhuoneeseen ilmestyi myöskin uusi valaisin. Joku Teistä ehkä muistaa nähneensä blogissani muutaman kierrätyskeskuksesta ostamani pienen varjostimen, joita tarvitsen tulevaan projektiini? SE projekti on vihdoinkin valmis! Ja vaikka itse sanonkin, niin kylläpä on kaunis valaisin <3 

Valaisin on koottu kuudesta varjostimesta ja 20 ledin "tähtijouluvaloista". Jos joskus kyllästyn noihin lampunvarjostimiin, niin valot voin silti jättää käyttööni joko jouluun, tai vaikka ihan jopa arkeenkin. Tähdenmuotoiset valot kun passaavat näppärästi vaikka lastenhuoneeseen tunnelmaa tuomaan.

Ompelupöydän alla oleva kirjahylly (josta siis jokunen tovi sitten tuunasin ompelupöydän jalkana toimivan hyllykön) lähti pois pöydän alta, sillä koin sen melko epäkäytännölliseksi kahdesta eri syystä. Toinen syy on The Pikkumies, jonka vikkelät kädet tyhjentävät hyllyt nopeammin, kuin mitä minä ehdin niitä täyttämään. Ja toinen syy on rikkinäinen selkäni, joka ei arvosta toistuvaa kumartelua ja kurkoittelua. 
Päätin nostaa kirjahyllyn ompeluhuoneen nurkkaan pystyyn, jonka seurauksena osa ongelmistani katosi. The Pikkumiehen vikkelät kädet voivat kyllä edelleenkin tyhjentää alimmaiset hyllyt, mutta kovinkaan korkealle hän ei onneksi yllä. Ja aikaa myöden alempien tasojenkin tavarat saavat olla rauhassa paikoillaan. Ehkä. Selkä saa jatkossa osakseen hieman vähemmän kuormitusta ja säilytystilaakin tuli mukavasti lisää. Pitää kurvata Ikean kautta, sillä tarvitsisin vielä muutaman valkoisen laatikon lisää, jotta saan hyllystä siistin näköisen. 


Hyllyn päällä on koirien lääkepakki, ylähyllyltä löytyy tussien lisäksi pahvit, paperit yms. Vanha palapelilaatikko toimii kartonkien säilytyksessä enenmmän, kuin hyvin, mutta ei se kovin kaunis kyllä ole. Suunnitelmiini kuuluukin siis päälystää rumat laatikot astetta kauniimiksi. DC-fix kalvo lienee melko näppärä vaihtoehto, sillä laatikoita käsitellään melko paljon, enkä siis ole aivan varma siitä, että kestäisikö pinta käyttöä, jos päälystäisin laatikot lahjapaperilla tms. Tosin pohdin kyllä laatikon maalaamistakin, sillä se olisi melko helppoa ja nopeaa...mutta en ole aivan varma siitä, että millaisella maalilla pahvinen laatikko kanattaisi maalata. Pitää vielä vähän pohtia tätä...

Ja kuten kuvasta näkee, ostin pari uutta hyllylevyä, jotka ovat vielä vailla maalipintaa. "Maalaa nämä"-listalla alkaakin olemaan mittaa jo yhden jos toisenkin tavaran verran, joten kaipa se maalipurkki on taas kohta avattava? Samalla pitää muistaa maalata myös kaapin jalat.
Kaapin molemmilla sivuilla oli alunperin koristelistat. Kun listat poisti, jäi jäljelle rumat urat. Mikäli listat laittaa takaisin paikoilleen, tulee kirjahyllystä paljon kauniimman näköinen...mutta listat vievät hyllyiltä leveyssuunnassa turhaa tilaa, jolloin mm. reunoille sijoitettujen valkoisten laatikoiden poistaminen hyllyltä muuttuu hankalaksi. Joten jotain muuta on nyt keksittävä. 

Pohdin kirjahyllyn peittämistä verholla, sillä en oikein pidä siitä, että tavaraa on näinkin paljon esillä. Ajatus verhovaijerissa roikkuvasta verhosta ei kuitenkaan ole nyt aivan sitä, mitä haluaisin, sillä verhon kiinnitystavan tulisi olla sellainen, että verhon saa yhdellä kädellä, täysin vaivatta pois tieltä siten, että kaapin koko sisällön saa esiin. Verho tulisi siis saada pois tuosta hyllyn edestä siten, ettei verho sivuun vedettäessä kerääntyisi toiselle reunalle, vaan se jatkaisi siitä vielä matkaansa kirjahyllyn sivulevyä pitkin, kohti takana olevaa seinää.
Pikagoogletuksen mukaan tarjolla on tarpeisiini muutoin sopivia verhokiskoja, mutta kiskojen kiinnitystapa on väärä. Löytämäni kiskot kiinnitetään erillisillä kiinnittimillä seinään tai kattoon, mutta tarvitsisin kiskot, jotka kiinnitetään kattoon (tai siis tässä tapauksessa hyllyn päälilevyn alapintaan) ilman erillisiä kiinnittimiä. Taidan käydä katselemassa kiskoja livenä...jospa niitä saisi hieman tuunattua kiinnitystensä osalta?

Myös verhon materiaali on vielä iso kysymysmerkki. Haaveilen valkoisesta kankaasta...mutta tiedostan sen faktan, että se pysyy 4-lapsisessa eläinperheessä valkoisena noin tunnin. Joten se ei välttämättä ole paras mahdollinen ratkaisu. 
Verhon tulee myös olla riittävän napakka, jotta se pysyy suorana, eikä verho esim. lähde "lepattelemaan" ilmavirran mukana, kun tuuletan kotia ristivedolla. Toisaalta verho ei saa olla myöskään liian napakka, sillä verhon tulee kuitenkin taipua siinä määrin, että se kulkeutuu kauniisti 90 asteen kulman ja "laskostuu" siististi, kun verhon vetää sivuun. Lisäksi verhon tulee olla joko konepestävä, tai siinä määrin "muovinen", että siitä saa poistettua lian kostealla rätillä pyyhkien. 

 Koenko, että elämäni on toisinaan hieman keskimääräistä hankalampaa? 

Kyllä!
Ja kaiken lisäksi vielä ihan omasta syystä... :D


Pari viikkoa sitten esittelin teille kellon, jonka olin ostanut kirppikseltä 6 euron hintaan.  Kello ei ollut sellaisenaan järin mieluinen, mutta en ostanutkaan sitä kelloksi seinälleni, vaan varaosakäyttöön. Olin nimittäin jo löytänyt pari viikkoa aiemmin kierrätyskeskuksesta 5 eurolla kotiini sopivan kellon, joka oli vain vailla uutta maalikerrosta, sekä toimivaa koneistoa.

Ostin jokunen tovi sitten ehkä maailman kauneimpia Lamp Gustaf-sarjan kattovalaisimia, joista ei bling blingiä puutu. Joten pakkohan sitä oli lisätä myös kelloon, jotta se sopii vielä entistäkin paremmin samaan tilaan säihkyvien valaisimieni kanssa <3


Samalla kierrätyskeskusreissulla mukaani tarttui myös muistitaulu (2,50€), jonka ajattelin tuovan helpotusta pienten, ompeluohjeita sisältävien muistilappujeni säilytykseen. Enää ei puutu kuin se tyhjä paikka, jonne tämä mahtuu...

 ...hupsis...haittaakse, jos paikkaa ei sittenkään löydy? :D

Muistitaulun tuunaus piti sisällään niinkin yksinkeertaiset työvaiheet, kuin kehikon purku yhdestä kulmasta, korkkitaulun irrotus, kehikon maalaus, korkkitaulun päälystäminen kankaalla ja paikoilleen laitto takaisin kehikon sisään. Naputin kankaan takapuolelta kehikkoon kiinni muutamalla niitillä, joten se pysyy tiukasti paikoillaan, mutta on toisaalta myös helppo irrottaa, tarpeen niin vaatiessa.


Olen jo muutaman viikon ajan etsinyt kirppiksiltä puista "lokerikkoa", jonka sisään saisin kaikenmoista pientä ja tarpeellista ompeluvälinettä jne. Mutta eipä lykästänyt, ei. Joten suuntasin Ikeaan ja ostin sieltä MOPPE-laatikoston. Lokerikon väri (puuvalmis) ei miellyttänyt, joten maalasin lokerikon valkoiseksi. 

 
Ja kuinkas sitten kävikään...eipä mennyt kuin muutama päivä, kunnes törmäsin kirppiksellä puiseen lokerikkoon. Koska tarvetta oli kyllä useammallekin lokerikolle, nakkasin lokerikon tyytyväisenä ostoskärryihini. Hintaa lokerikolla oli alunperin 3€, mutta koska pöydässä oli -50% lappu, maksoin siitä vain 1,50€.

Lokerikko oli alunperin musta, mutta en siinä "tuunausvimmassani" muistanut ottaa kuvaa ennen, kuin olin jo heilutellut hiomahiirtä hetken, jos toisenkin. Päälimmäinen maalikeros oli siis musta. Sen alta paljastui kerros valkoista maalia ja sen alta kerros punaista maalia. Ja paljastuipa sieltä jostain välistä vielä jonkinlaiset "kirsikkapuu"-maalauksetkin. Joten paljo oli tämä lokerikko ehtinyt jo elämää nähdä ennen, kun se päätyi meille.Ja kuten arvata saattaa, meillä se päätyi jatkamaan elämäänsä valkoisena. Tulen kyllä todennäköisesti tekemään lokerikolle vielä jotakin...mutta en vielä tiedä, että mitä. Aika näyttää, että mitä sitä sitten vielä keksii. Vai keksiikö mitään :DPikkutyttöjen yksiväriset H&M paidat saivat päivitetyn lookin pupukuvien avulla. Paidat olivat tyttöjen mielestä ihan hittejä, eli osui ja upposi. Näitä samoja pupuja painoin jo aiemmin tiskirätteihin ja aivan varmasti tulen painamaan näitä vielä moneen muuhunkin kohteeseen.Ikea Gurli tyynynpääliset saivat ulkonäön kohotuksen peurojen kuvilla. Melko nättejä <3

Jokunen ilta sitten oli tylsä hetki ja tylsyyttä karkoittamaan piti tietenkin keksiä jotakin pientä ja kivaa, mutta samalla hyödyllistä puuhaa. Päätin tehdä tabletille suojakotelon, sillä kuljetan tablettia toisinaan mukanani käsilaukun pohjalla...josko tämä vaikka vähän suojaisi sitä pahimmilta iskuilta?

Kankaana käytin heijastinaskarteluista yli jäänyttä, jämäkähköä huopaa. Nappi on napattu vanhasta, jo roskiin joutaneesta neuleesta ja sopiva nauhakin löytyi "nauhalaatikosta". Joten kaikki tarpeellinen löytyi jo valmiiksi omasta takaa.Myöskin tätä työtä varten löytyi kotoa jo valmiiksi kaikki tarvittava, sillä toteutin neulakirjan tilkuista, joita olen aikaa myöden jemmannut muutaman kenkälaatikon verran. Etukansi, tasku ja kirjan "selkä" on tehty kankaan leikkuun yhteydessä tilkuksi jääneistä paloista. Kannen sisältä löytyy "patalappuhuopaa", jota jäi yli joululahjaompeluista. Kirjan takakanneksi ja kannen sisäosaksi valikoitui sen sijaan kankaat, jotka on napattu pikkutyttöjen vanhoista, ikitahriintuneista mekoista!


Neulakirjan sisäsivut tein samaisesta huovasta, kuin tabletin suojakotelon. Ompelin sisäsivuille pitsiä (valkoinen) jonka reikiin neulat on helppo sujauttaa. Neulat voi toki kiinnittää halutessaan myös huopaan. 

Vaaleanpunaiset kuminauhat ompelin sillä ajatuksella, että niiden väliin on helppo sujauttaa uudet, käyttämättömät neulat, jotka ovat vielä pakkauksissaan. Täten ne eivät mene sekaisin käytettyjen neulojen kanssa. Neulakirjassa on 4 sisäsivua, joiden molemmille puolille on ommeltu joko pitsiä, tai kuminauhaa. Neulakirja nieleekin sisäänsä melkoisen monta neulaa, sekä purkuraudan ja muutaman hakaneulankin.
 
 
Kuten tuossa yllä jo tuli esille, niin tapoihini kuuluu hyötykäyttää vanhat vaatteet ennen niiden roskiin joutumista, mikäli se vain on mahdollista. Yleensä siis leikkaan tahrallisista/reijällisistä vaatteista napit ja toisinaan myös vetoketjut talteen, sillä etenkin nappien heittäminen roskiin on silkkaa tuhlausta. Jos niitä ei itse tarvitse, niin kyllä niille aina joku ottaja löytyy. Ja jos ei muuta, niin lapset kyllä askartelevat niistä mielellään koruja tai vaikka lumiukkoaiheisia joulukortteja.

Mikäli vaate on tahraa tai reikää lukuun ottamatta kankaansa osalta muutoin hyväkuntoinen, leikkaan vaatteesta ns. järkevän kokoisia paloja talteen. Viimeksi juuri eilen löysin pikkumiehen valkoisista velourhousuista reijän, jonka vuoksi housut joutavat roskikseen...kunhan olen ensin leikannut niistä sekä lahkeiden etu-, että takakappaleen verran ehjää ja hyväkuntoista velouria talteen. Olen käyttänyt vanhoista vaatteista leikattuja velourpaloja mm. applikointiin, johon riittää toisinaan melko pienetkin tilkut. Mikäli housujen resori on puhdas ja napakka, saatan leikata senkin talteen. Tosin tällä kertaa kyseessä on ihan vain perus valkoinen resori, jota on helposti saatavana...mutta etenkin silloin, jos resorina on jokin hieman erikoisempi väri, nappaan senkin talteen.

Jos moinen ei vielä kuulu omiin tapoihisi, niin suosittelen testaamaan moista. Olen luultavasti ostanut vain noin 20 nappia elämäni aikana, mutta nappeja on kertynyt silti jo ainakin muutama sata. Ellei jopa enemmänkin. Joten nyt on varaa, mistä valita :D


Loppuun esittelen vielä söpön, hiuksiin kiinitettävän rusetin, jonka tein ennen joulua (lasten joulujuhlia varten). Tein näitä itse asiassa useammankin, mutta löysin kuvattavaksi (lasten leikkien jäljiltä) nyt vain tämän yhden. Osaan laitoin pinnin ja osaan kuminauhan, jolla sen saa hiuksiin kiinni.
Helppoa, nopeaa ja näppärää. Tai jos ihan totta puhutaan, niin näyttää helpolta, nopealta ja näppärältä...mutta ei sitä kuitenkaan ole, ainakaan ensiyrittämällä, jos on kovasti taipuvainen "täydellisyyteen".

Mutta ainakin itse innostuin tästä siinä määrin, että lampsin kangaskauppaan ja ostin useamman metrin eriväristä silkkinauhaa, jotta saan tehty tytöilleni iiiiisot pinot rusetteja!


PS. Jos ripustankin sen paikkaansa vaikka olevan muistitaulut lastenhuoneen seinälle...siihen saisi sitten rusetitkin nätisti esille, käyttöä odottelemaan ;)

6 kommenttia:

 1. Ompa hienoja tuunauksia. Tuo pupun kuva on kyllä supersuloinen. Tuollaista laatikostoa juuri katselin kirpparilla mutta oli niin suolainen hinta käytetyllä laatikostolla että jätin vielä sinne.

  Taevahan Tosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Itsekin olen muutamaan laatikkoon kirppiksellä törmännyt, mutta hinta on ollut sama, kuin uudella ja laatikoissa olisi kaiken lisäksi ollut fiksattavaa siinä määrin, että päätin jättää ne ostamatta.

   Tuossa uudessa laatikossa oli se hyvä puoli, että sitä ei tarvinnut hioa etukäteen...sen kun vähän kulmia pyöristeli ja veteli maalit päälle. Käyettynä ostettua olisi joutunut todennäköisesti hiomaan ennen, kuin siihen olisi voinut vetää uuden pintakäsittelyn. Kuten esim. tuonkin laatikoston kohdalla tilanne oli, jonka kirppikseltä osin. Mutta se oli niin halpa, että sen eteen jaksoin vähän painaa duuniakin :)

   Poista
 2. Hieno tuo lampunvarjostin valo. Jos saan udella miten nuo lampunvarjostimet on kiinnitetty tuohon valosarjaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Kiinnitin lampunvarjostimet valosarjan johtoon pakastepussien mukana tulevien, noin 7 cm mittaisten pussinsulkijoiden (muovipäällysteinen rautalanka) avulla. Nuo pussinsulkijat ovat meillä ihan "hukkatavaraa", sillä pussinsulkijoina en tykkää niitä käyttää. Mutta tähän tarkoitukseen ne sopivat hyvin :)

   Jotta sain varjostimet pysymään paikoillan siten, että joka toinen varjostin osoittaa oikealle ja joka toinen vasemmalle, kiinnitin varjostimet vielä alaosastaan muutamalla ompeleella johdon ympäri ja varjostimen läpi.

   Mikäli en selittänyt riittävän selvästi, niin kysele tarkennuksia :D

   Poista