lauantai 23. marraskuuta 2013

Tuunatuttaako? Tässä 100 ja 1 tuunausvinkkiä! (no ei ihan, mutta melkein)

Jokunen kuukausi sitten selailin paikallisen opiston tarjontaa ja sieltä löytyi kurssi, jota en halunnut missään nimessä missata. Kurssin nimi oli "Uusiks! -kierrätysmateriaalikurssi", eli aivan täydellinen kurssi meikäläiselle :D

Monen (pitkän ja hitaasti kuluvan) viikon jälkeen odotus vihdoin palkittiin, kun kurssi viime viikon perjantaina alkoi Terhi Forsblomin vetämänä. Eilen pääsimme aloittamaan käytännön työt, joita vielä tänään jatkoimme. Lähdin kurssille vähän sillä mielellä, että "tuunaamaan pystyn kyllä kotonakin, mutta ideointiin kaipaan apua", eli tavoitteenani ei ollut niinkään se itse tekeminen, vaan ideoiden haaliminen varastoon. Nyt on kurssi käytynä ja takataskussa on taas roppakaupalla lisää tuunausideoita, joita tulen aivan ehdottomasti vielä toteuttamaan.

Tässä kurssin satoa, eli kurssilaisten toteutuksia kurssin aikana. Aika päheitä, eikö? :DAlla vähän ohjeistusta kuvien kera siitä, miten nuo (ja kaikki muut työt, jotka eivät tähän kuvaan mahtuneet) tuunaukset toteutettiin. Vain pieni osa tämän postauksen töistä on omiani, joten ISO KIITOS kaikille kurssilaisille, että sain kuvata töitänne ja laittaa ne blogiini esille :)


Säilytysrasia vanhasta kirjasta

1. Valitse mieluisa kirja.
2. Mittaa ja merkaa alue, jonka haluat rasiaksi "kaivertaa".
3. Leikkaa katkoteräveitsen ja metalliviivaimen avulla sivun keskiosat irti (n.10 sivua saa kerrallaan).
4. Liimaa sivut kiinni toisiinsa siten, että sivelet liimaa rasian ulkopuolelle ja sisäpuolelle, jolloin sivut liimaantuvat toisiinsa. Valmis!

 

 Kovasti hidasta puuhaa tuo näytti olevan, mutta kova työ kyllä palkittiin sitten lopulta kivalla lopputuloksella. En ole aivan vakuuttunut siitä, että riittääkö oma pitkäjänteisyyteni (joka ei siis ole kovinkaan pitkä) tällaisen tekemiseen, mutta esikoiseni innostunee tällaisesta projektista kovasti :)


Henkarista on moneksi...


Huivihenkari

1. Kaiva kaapista vanha henkari, sekä kasa verhotangon renkaita.
2. Mikäli renkaissa on mukana nipsut, irrota ne osasta renkaita. Jätä nipsut kuitenkin halutessasi alimpiin renkaisiin paikoilleen ripustusnipsuiksi.
3. Kiinnitä renkaat henkariin haluamallasi tavalla. Alla olevissa henkareissa on käytetty renkaiden kiinnitykseen teippiä ja matonkudetta, mutta renkaat voit kiinnittää myös esim. liimalla, rautalangalla, tai millä ikinä ne kiinnittää keksitkään.
4. Teippiä tms. käyttäessäsi viimeistele huivihenkari maalaamalla sa spraymaalilla. Matonkudetta käyttäessäsi voit päälystää henkarin kuteella kauttaaltaan. Valmis!


 


Tämä menee takuuvarmasti testiin! Verhorenkaita en omista, mutta kaipaankin hieman suurempia renkaita, sillä omat huivini ovat niin paksuja, etteivät ne kovin pienistä renkaista läpi mahdu. Kunhan keksin, mistä löydän sopivat renkaat, tuunaan itsellenikin huivihenkarin!Vyöhenkari

 1. Kaiva kaapistasi henkari ja turhaksi jääneitä koukkuja.
2. Kiinnitä koukut (ruuvaamalla tai liimammalla) henkariin.
3. Maalaa henkari spraymaalilla. Valmis!
Lankarullateline

1. Katkaise metallinen henkari alaosan keskeltä.
2. Pujota lankarulla (tai vaikkapa talouspaperirulla) paikoilleen. Valmis!


 Koristeita vanhan kirjan sivuista...


Joulukuusi

1. Ota haluamasi määrä sivuja kirjasta irti siten, että ne ovat edelleen sidoksissa toisiinsa. Älä siis revi sivuja irti toisistaan!
2. Taittele kaikki yksittäiset sivut kuusen muotoon.
3. Avaa kuusi kokonaan muotoonsa ja liimaa "ensimmäinen ja viimeinen" sivu toisiinsa kiinni.
4. Lisää kuusen reunuksiin liimaa ja hileitä. Asettele kuusi halutessasi alustalle, josta tulee kuuselle jalka (esim. kynttilänjalan päälle). Valmis!


Roikkuva paperikoriste

1. Leikkaa haluamasi määrä valitsemaasi kuviota paperista, esim. ympyröitä vanhan kirjan sivuista. Yhteen koristeeseen menee 3-5 kuvioon leikattua palaa.
2. Ompele 3-5 palaa ompelukoneen suoraompeleella yhteen.
3. Nosta paininjalka, vedä lankoja taakse 5-10 cm ja aseta seuraavat 3-5 palaa paininjalan alle. 
4. Toimi, kuten kohdassa 2. ja 3. 
5. Toista em. kohdat niin monta kertaa, kuin haluat, riippuen siis siitä, miten pitkän koristeen haluat tehdä.
5. Avaa koristeet raottaen papereita irti toistaan. Valmis!
Myös tämä menee meillä kokeiluun. Kivaa puuhaa lastenkin kanssa tehtäväksi :)Korukaappi matkalaukusta

1. Kaiva vintin kätköistä vanha matkalaukkusi esiin.
2. Vuoraa matkalaukku valitsemallasi kankaalla, liimaten kangas paikoilleen.
3. Kiinnitä matkalaukun sisälle (ruuvaten, niitaten, liimaten jne.) erilaisia ripustimia, koukkuja, nipsuja ja ketjuja korujen ripustamista varten. Valmis!Peltipurkit uusiokäyttöön...


Kurkkupurkista lyhdyksi

1. Osta iso purkillinen kurkkuja. Syö kurkut. 
2. Merkkaa purkkiin tussilla reikien paikat.
3. Naputa vasaralla (naulaa apuna käyttäen) merkkeihin reijän alut.
4. Poraa reijät porakoneella läpi.
5. Maalaa purkki spraymaalilla. Valmis!


Tämä lyhty tuotiin kurssille valmiina, joten en päässyt tämän toteutusta näkemään. Ilmeisesti tämä on vanha hernekeittopurkki tms. jota on hitsattu. Lopputulos on mielettömän hieno! Tällaisen haluaisin aivan ehdottomasti tehdä itsekin. Onneksi lähipiiriini kuuluu hitsari, joten ehkäpä saan itselleni tällaisen vielä tehtyä :)
Vaurioitunut lamppu uuteen eloon

1. Kieritä lampun ympärille nauhaa koristeeksi ja teippaa se paikoilleen. 
2. Irrota nauhat ja teipit muutaman viikon päästä ja totea, että irrotit samalla osan lampun pinnoitteesta. 
3. Kiroile hiljaa mielessäsi. Tai vaikka ääneen, jos siltä tuntuu.
4.  Koska pinnoitetta on vaikeata lähteä enää millään paikkaamaan, irroita pinnoite kokonaan. Jo toimivaksi keinoksi on tämän lapsun kohdalla todettu teippi. Älä käytä saksia (minä käytin), sillä sakset naarmuttavat lampun lasipintaa.
5. Tulosta tulostinkalvolle valitsemiasi kuvia.
6. Leikkaa kalvot lampun sivujen kokoisiksi (kalvot asetetaan lapun sisälle, ota mitat siis sieltä).
7. Kiinnitä kalvot paikoilleen läpinäkyvällä teipillä. Valmis!

Alla olevista kuvista puuttuu kuvat kohdista 5-7. Tämä siksi, etten ole näitä kohtia vielä teknisistä syistä johtuen (pixlr-ohjelma ei toiminut aamulla, enkä saanut siis kuviani musta-valkoisiksi muokattu) tehnyt. Tosin vaikka olisinkin, en niitä voisi silti julkaista, sillä valitsemani kuvat ovat kuvia lapsistani. Luotan kuitenkin siihen, että osaatte ajatuksissanne hahmottaa, miltä lamppu valmiina näyttäisi ja saatte siitä ammennettua itsellenne kenties vähän ideaa :)Hyllylevystä leikkuulaudaksi

1. Osta kaappi, jonka sisään joku on lisännyt muutaman ylimääräisen hyllylevyn, joita et itse tavitse. Vaihtoehtoisesti voit olla ostamatta kaappia, sillä pelkän levykappaleenkin ostaminen, tai omista kätköistä löytäminen riittää tähän tuunaukseen.
2. Sahaa levy kahtia.
3. Hio palojen reunat ja pinta.
4. Pese hiontapöly kunnolla pois puun pinnalta.
5. Öljyä leikkuulaudat joka puolelta. 
6. Toista kohta 5, kun ensimmäinen öljykerros on kuivunut. Valmis!
Eikä tässä vielä kaikki!

Mutta koska äiti-ihmisen pitää tehdä lauantaina muutakin, kuin istua tuunauskurssilla tai päivittää blogia, saatte odottaa loppuja tuunausherkkuja huomiseen :D

Olkaahan siis kuulolla, huomenna luvassa lisää tuunailuvinkkejä!

4 kommenttia:

 1. Huivihenkariin viimeistelyvinkkinä, että "maalasin" sen erikeeper-vesiseoksella. Hyvä tuli! Ja Chef, olit oikeassa, myyjäiset ovat aamuisin: Ensi lauantaina Seikelän koulun myyjäiset klo 10-12! Samalla reissulla voi tehdä tuunauslöytöjä viereisellä Wanhan Nestorin kirppiksellä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla "tuunauskuulumisia" :)

   Itse suunnistan huomenna aamusta uudelle tuunauskurssille, joten nuo myyjäiset jäävät tällä kertaa välistä. Harmi, mutta ihan kaikkialle ei yksi ihminen jakatumaan pysty :)

   Poista