torstai 23. tammikuuta 2014

Miinus 365 kpl

Saanko esitellä uusimman projektini :D

Tarkoitukseni on vähentää vuoden aikana 365 vaatetta tai tavaraa kodistani. Se ei tunnu kovinkaan haastavalta projektilta, koska poika kasvaa kovaa vauhtia ja vaatteita jää pieneksi isot pinot. Äkkiäkös sitä siis pistää 365 liian pientä vaatetta kiertoon, eikö?

Tässä on kuitenkin myös mutta. Tarkoitus ei ole ostaa samaa määrää tilalle, vaan vuoden kuluttua olisi suotavaa päästä sellaiseen tulokseen, että tavaraa todella on vähemmän, kuin mitä nyt vuoden alussa. Ihan siihen en sentään tähtää, että vuoden lopulla tavaraa olisi kappalemäärällisesti 365 vaatteen/tavaran verran vähemmän, mutta 150 kpl voisi olla jopa ihan realistinen tavoite. Joten lähden tähtäämään siihen. Käytännössä se siis tarkoittaa sitä, että mikäli luovun 365:stä tavarasta, saan ostaa 215 tavaraa vuoden aikana. Mikäli ostan enemmän, joudun myös luopumaan enemmästä määrästä. Ja luopumisen olisi suotavaa tapahtua joko lahjoittamisen tai myymisen muodossa, eli roskiin ei ole tarkoitus alkaa tavaroita säkkikaupalla roudaamaan.

Idean projektiini sain Arkirakkaus-blogista, joka puolestaan sai idean Anrinko-blogistilta, joka heitti alkuperäisen haasteen ilmaan.

Vaikka blogin perusteella sitä saattaakin olla melko vaikea uskoa, niin kotimme on oikeasti melko minimalistinen. Vaatteita ja leluja kyllä löytyy vaikka pienen päiväkodin tarpeisiin, mutta ostelen loppujen lopuksi melko vähän mitään muuta. Tai no, tuleehan sitä kankaita haalittua ja askartelutarvikkeitakin on tullut ostettua Tiimarin loppuunmyynnistä. Mutta kippoja, kappoja ja kuppoja kotiimme ilmestyy melko harvoin. Suurin osa poistuvista tuotteista tuleekin siis olemaan vaatteita. Mutta kyllä sinne joukkoon jokunen huonekalukin ja kodin pientavara mukaan mahtuu :)

Koitan nyt kovasti miettiä, että mitä kaikkea olen jo tämän vuoden puolella ostanut. Ja mistä olen luopunut. Koska päiviä on jo kulunut 23, en varmastikaan aivan kaikkea muista. Mutta ne mitkä muistan, listaan ylös. Vähän nyt pahoin pelkään, että enemmän saan sinne plussalistalle, kuin mitä miinuslistalle.

Taidan siis jättää kangastilauksen tekemättä. Ainakin hetkeksi. Ehkä. Pitää miettiä. Ne kankaat kun ehkä kuitenkin jopa tarvitsisin. Tai ainakin ihan hirmu kovasti haluaisin. Teen ehkä kompromissin. Ostan uusia kankaita, kun ensin olen valmistanut vanhoista kankaista jotakin. Edes yhden vaatteen. Ja sitten vaan käännän katseen siihen vähentämispuoleen, eli pitää miettiä mistä kaikesta olen valmis niiden kankaiden eteen luopumaan. Joskin tilanne on sen saralta melko hyvä. Vein nimittäin juuri vinon pinon vaatteita kirppikselle myyntiin :D

2014 luovutut:

Lastenvaatteet 23 kpl
Lastenhoitovälineet 3 kpl
Kodintarvikkeet 1 kpl
Huonekalut 1 kpl

2014 hankitut:

Lastenvaatteet 36 kpl
Muut vaatteet 1 kpl
Mummon kutomat sukat, lapaset jne. 9 kpl
Langat 9 kpl
Kankaat ja ompelutarvikkeet 8 kpl
Huonekalut 5 kpl
Askartelutarvikkeet jne. 6 kpl
Kodin tarvikkeet 1 kpl
Muut 4 kpl

Luovuttu: 29 kpl
Hankittu: 79 kpl

:O

Tuossa on varmaankin joku virhe. Vai olenko mä todella hankkinut 23:n päivän aikana 79 vaatetta/tavaraa :O Eikä tuossa ole vielä edes kaikki...viimeismmät kirppisreissut on vielä kuvaamatta ja listaamatta. Ohhoh. Ehkä siitä ei tosiaan ole haittaa, jos moiseen projektiin mukaan lähden :D

4 kommenttia:

 1. Toivottavasti et lopeta kirppistelyä... mun mielestä on tosi mukava seurata kuinka hyviä löytöjä oot tehny! Ja toivottavasti päivität kohta viimeisimmät löytösi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En missään nimessä lopeta! Se ei ole vaihtoehto :D

   Koitan jatkossa miettiä vain kunkin tuotteen kohdalla kahdesti, että tarvitsenko sitä ihan oikeasti (tai haluanko riittävän kovasti) ja mistä olisin sitten valmis puolestani luopumaan, jos hankin kotiimme jotakin lisää.

   Kävin eilenkin kirppiksellä, eikä tämä projekti "kirppiskäyttäytymiseeni" vaikuttanut. Ainakaan vielä. Kaupoilla käyntiin se kyllä vaikutti. Jätin muutaman tuotteen kaupan hyllylle, koska takaraivossa jyskytti tieto siitä, että tällä hetkellä olen hankkinut huomattavasti enemmän, kuin mitä olen vähentänyt. Ei hyvä :D

   Koitan tänään illemmalla päivitellä blogia :)

   Poista
 2. Kunnioitettava tavoite! Voisin itsekin kokeilla :) Haastavampaa olisi, jos saisi hankkia vain 365 tavaraa/vaatetta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vaan mukaan projektiin :)

   Meillä on niin iso perhe (ja perheen äiti on "vaatefriikki") että moinen ei toimisi meillä. Ei sitten niin millään. Tässäkin tulee jo olemaan ihan täysi työ, että pääsen siihen 365 tuotteen väherntämiseen JA 150 tuotteen vähennykseen kokonaisuudessa, kuluvan vuoden aikana :)

   Poista