keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Vanish - tahranpoistotestausta

Kuten olen joskus aiemminkin jo maininnut, niin toimin Buzzadorina. Buzzadorin toimenkuvaan kuuluu testata tuotteita ja jakaa tuotteista tämän jälkeen tietoutta ja omia käyttökokemuksiaan tutuille ja tuntemattomille. Ja tätä nyt siis olen tämän postauksen tiimoilla tekemässä :)

Joku saattoi jo poistua blogistani, sillä kaikki ihmiset eivät ole kiinnostuneita lukemaan bloggaajien ylistäviä tuotearvosteluja tuotteista X, Y ja Ö ilman, että niissä oikeastaan sen kummempaa kehumista edes olisi. Itse pyrin kuitenkin olemaan tuotearvosteluja tehdessäni rehellinen, joten sitä pelkoa ei blogini kohdalla ole, että kehun vain ja ainoastaan siksi, että saisin itselleni jatkossakin erilaisia tuotteita kokeiltavaksi.
En siis suostuisi kehumaan tuotetta ilman, että tuotteesta kehuttavaa löytäisin, vaikka se sitten jatkossa tarkoittaisikin sitä, että kyseessä olisi viimeinen tuotearvosteluni, johtuen "liiallisesta rehellisyydestä". Joskaan näin Buzzarina tuota pelkoa ei kuitenkaan liene, sillä tehtäväni ei ole kehua tuotetta, jos en siitä kehuttavaa löydä. Tosin yleensä kyllä löydän :)

Otan osaa vain sellaisiin tuotetestauksiin, joista olen ihan oikeasti kiinnostunut. En siis testaa tuotteita vain siksi, että saisin itselleni mahdollisimman paljon ilmaisia tuotteita, sillä en kuulu heihin, jotka jonottavat Gigantin ovella yön yli, saadakseen aamulla ilmaisen ämpärin ;)
Mutta otan kyllä mielelläni osaa sellaisiin tuotetestauksiin, joista olen ihan aidosti kiinnostunut ja joista koen saavani ihan konkreettista hyötyä omaan elämääni. Ja tässä testauksessa on kyse juuri siitä.

"TAHRAVAATTEET"-pyykkikoriimme ilmestyy viikoittain vaatteita, joiden kohdalla ei pelkkä "normipesu" riitä. Joten tahranpoistoaineille on tässä perheessä kova kysyntä. Olen testannut yhtä sun töista tököttiä, mutta sellaista putelia ei vielä ole löytynyt, joka poistaisi kaikki tahrat. Enkä toisaalta ole myöskään löytänyt useamman tahranpoistoputelinkaan avulla sellaista kombinaatiota, jonka avulla saisin kaikki tahrat pois. Joten ongelma on edelleen olemassa. Kaikkia tahroja en saa pois, vaikka mitä tekisin.

Ideaalitilanteessa tahraa pääsee käsittelemään heti, kun se tulee. Tosielämä on kuitenkin monesti melko kaukana ideaalista, sillä varsin usein huomaan vaatteissa olevat tahrat vasta silloin, kun tahrat ovat jo kuivuneet vaatteisiin kiinni. Ja toisinaan (esim. keskellä yötä, kun lapsella vuotaa nenästä verta) tilanne on se, etten todellakaan jaksa alkaa käsittelemään tekstiilejä tahranpoistoaineilla, vaan tavoitteeni on päästä vain mahdollisimman nopeasti takaisin vaaka-asentoon. Joten tahranpoistoaineelta vaaditaan aika paljon.


Rasvatahraan tehoaa Fairy ja porkkanatahraan aurinko. Näppäriä "kikkoja" siis löytyy, eikä kaikki tahrat siis välttämättä vaadi erikseen ostettavia tahranpoistoaineita. Tosin juuri nyt tilanne on se, että aurinkoa ei ole näkyvissä, joten porkkanatahroille tulisi löytyä jokin muu poistokeino. Valkoisista vaatteista ne saa näppärästi pois Kloritella, mutta värillisten vaatteiden kohdalla tilanne on toinen. Klorite kun vie herkästi myös osan väreistä mennessään, sillä kysessä on valkaisuaine.

Tehoaako Vanish porkkanatahroihin? Testataan! :)

Sain testattavaksi useamman Vanish-tuotteen, joista alla olevaan testiin valitsin Vanish Power geelin ja Vanish OxiAction Chrystal White jauheen, joiden luvattiin poistavan pakkauksen mukana tulleeseen kankaanpalaan töhrimäni tahrat.


Vaikka osaan melko näppärästi löytää asioista myös niiden positiiviset puolet, niin osaan toisaalta olla lähtökohtaisesti myös hieman skeptinen. 

Mietin, millä perusteella tuo paketin mukana tullut kankaanpala oltiin alunperin valittu? Oltiinko kankaaksi kenties valittu sellainen materiaali, josta tahrat irtoavat keskivertoa helpommin? Onko kankaalle voitu jopa tehdä jonkinlainen käsittely, joka estäisi likaa tartumasta kankaan pintaan?

En todellakaan ole mikään kankaiden asiantuntija, mutta puuvillalta tuo vaikutti. Aivan sellaiselta perus lakanakankaalta, siis. Ja koska lakanakangasta löytyi myös omasta kangaskaapistani ylimääräisenä, päätin pistää pystyyn "tuplatestin". Sillähän se sitten selviäisi, että onko paketin mukana tulleessa testiliinalla puhtaat jauhot pussissaan, vai kenties hieman "puhdistetut" jauhot pussissaan :D


Töhrin kankaat kaikella sillä, mitä kotoota sattui sopivasti löytymään. Eli punajuurta, banaania, porkkanaa, majoneesipohjaista punajuurisalaattia, ruokaöljyä, mustikkaa ja pikaisen pihapyrähdyksen jälkeen liinaan tarttui vielä puutarhamultaakin.

Punajuuritahrat ovat kyllä lähteneet aina ihan pelkällä "normipesullakin", joten hain testiin hieman lisähaastetta antamalla tahrojen kuivua kankaaseen useamman päivän ajan. Banaanitahrat ovat toisinaan melko hankalia, sillä ne joko lähtee, tai ei lähde. Tuntuu, että asiaan vaikuttaa enemmän tuulen suunta, kuin itse pesuaineet, eli en ole kyennyt ratkomaan banaanitahrojen arvoitusta.
Porkkana on tuttu melko monella vanhemmalle. Porkkanasose vauvan bodyssa on pikemminkin sääntö, kuin poikkeus. Klorite ja aurinko tepsii porkkanatahroihin, kuten jo mainitsin, mutta jos aurinkoa ei näy ja vaate on värillinen, ollaan pulassa.
Ruokaöljy ei peruspesussa vaatteesta irtoa, mutta Fairy tehoaa siihen hyvin. En koe vaatteen käsittelyä Fairyllä ennen pesuun laittoa hankalana, mutta mikäli pääsen rasvatahroista eroon ilman esikäsittelyä, lisäämällä vain Vanish-jauhetta pyykinpesukoneen annostelulokeroon, niin toki aina parempi!
Mustikka irtoaa yleensä, mutta toisinaan tässäkin on poikkeuksia. Multakin on vähän niin ja näin. Monesti olen mullan ja mudan saanut vaatteista irti, mutta toisinaan en siinä ole onnistunut. Joten melkoiselle mielenkiinnolla lähdin kokeilemaan sitä, että mihin Vanish pystyy :)


Vaikka lupaukset olivat kovia, niin aivan kaikkeen Vanish ei kuitenkaan pystynyt. Punajuuri katosi, kuin tuhka tuuleen, eikä ruokaöljystäkään näkynyt enää jälkeäkään. Mutta muilta osin tuotteet olivat pettymys. Ja koska punajuuri lähtee ihan peruspesussakin ja ruokaöljykin Fairyllä, herää kysymys siitä, että mitkä ovat ne tahrat, joihin "peruspesu" ei toimi, mutta Vanish toimii?

Oman testini kohdalla oli todettava, että niitä ei ole. Toki tässä nyt tulee muistaa se, että tahroja on monenlaisia, joten varmasti löytyy monen monta tahraa, joihin Vanish tehoaa. Mutta jos sen luvataan tehoavan "ruokatahroihin", niin miksi sekä paketin mukana tulleessa testiliinassa, että omassa testiliinassani on edelleen ruokatahroja?

Pesin liinat muut pyykin seassa, 40 asteen ohjelmassa, joten pesulämpötila oli ohjeistuksen mukainen. Tein esikäsittelyn ohjeiden mukaan, eli valitsin kullekin tahralle sellaisen tahranpoistotuotteen, jonka luvattiin siihen tehoavan ja annoin aineen vaikuttaa 5 min ennen, kuin nakkasin liinat koneeseen ja käynnistin pesuohjelman. Mutta kuten jokainen nyt tuosta alla olevasta kuvasta näkee, kaikki tahrat eivät poistuneet. Vika voi olla toki käyttäjässä, mutta jos tuo kaikki em.olisi pitänyt tehdä päällään seisten, jotta lopputulos olisi ollut onnistunut, niin luovutan ihan suosiolla! :D


Raaka porkkana on ja pysyy paikoillaan. Pakkauksen testiliinaan se jämähti omaa liinaani tiukemmin, sillä testiliinassa porkkanatahrat ovat vahvemmat, kuin mitä omassa liinassani.
Mustikkatahra sen sijaan on testiliinassa huomattavasti haaleampi, kuin mitä omassa liinassani. Saattaa olla, että kuvassa sitä on vaikea havaita testiniinan osalta, mutta paljaalla silmällä sen kuitenkin näkee ilman sen suurempaa tihrustamistakin.
Puutarhamulta tarttui tiukemmin omaan testiliinaani, mutta se jätti pysyvän tahran myös pakkauksessa mukana tulleeseen testiliinaan.
Banaanitahrat lähtivät kokonaan pakkauksen testiliinasta, mutta omaan liinaani toisesta tahrasta jäi haalea jälki. Kuvassa sitä ei taida nähdä lainkaan, mutta paljaalla silällä sen erottaa, kun kangasta hieman kääntelee valon ääressä.

Jatkan vielä testailuja ja mikäli jotakin järisyttävää ilmenee, niin hihkaisen niistä teille vielä tuossa kommenttikentän puolella. Mutta mikäli tämän kummempaa ei satu ja tapahdu, on lopputulos melko surullinen.

Testiliinojen tahroissa ei lopulta ole järin suurta eroa, eli en usko, että pakkauksen mukana tulleessa testiliinassa olisi ollut jo valmiina käsittelyä, jonka johdosta tahrat olisivat lähteneet siitä helpommin. Ja tämä on siis se positiivinen asia nyt tämän tuotteen kohdalla.
Negatiivinen asia tuotteen kohdalla on se, että tahranpoistajana se ei ole mitenkään järin ylivoimainen. Sen tahranpoistokyky oli omassa testissäni melko samaa luokkaa, kuin perus pesupulverin, jota säännöllisesti käytän. Joten miksi ostaisin tätä tuotetta? Tai miksi suosittelisin tätä tuotetta ystävilleni?

En halua vielä heittää lusikkaa kuitenkaan lopullisesti nurkkaan, joten taistelen vielä lähipäivinä tahroja vastaan. Mutta jos alkuun olin skeptinen pakkauksen mukana tulleen testiliinan suhteen, niin tällä hetkellä olen skeptinen tuotteen tehon suhteen.

 #puhtaaksivanishilla #vanish #buzzador

9 kommenttia:

 1. Meillä ruokatahrat ehtii myös kuivua kiinni vaatteisiin ennen kuin ne pesukoneeseen päätyvät mutta en muista yhtään vaatetta (vauvaiän porkkanasoseen jälkeen) tahran vuoksi pois heittäneeni. Pesen kaikki lasten sisävaatteet 60 asteessa ja hyvin lähtee tahrat ilman mitään tahranpoistoaineitakin.
  En mä astioitakaan pese (jos käsin tiskaisin) kädenlämpöisessä vedessä niin miksi sitten vaatteet?

  Tee sama testi uudestaan 60 asteessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin pesen vaatteitamme 40 asteisen ohjelman lisäksi myös 60 asteessa, mutta olen joutunut silti siirtämään useammankin vaatekappaleen pois käytöstä, koska vaatteessa on tahra, joka ei lähde pesussa.

   Noin kaksi viikkoa sitten huomasin mieheni paidassa rasvatahran, kun nostin paidan pesuohjelman päätyttyä pyykkikoneesta pois. Pesuohjelmaksi valitsen mieheni vaatteiden kohdalla poikkeuksetta 60 asteisen pesun, mutta rasvatahroja on vaatteissa silti varsin usein. Ne eivät siis lähde vaatteista pois 60 asteen pesuohjelmalla, mikäli en alkuun esikäsittele niitä Fairylla.
   Tuokin paita tuli lopulta puhtaaksi, kun laitoin tahralle tipan Fairyä, jonka ”läästin” kankaaseen vedellä kostutetuin sormin. Tämän jälkeen laitoin paidan uudelleen pesuun ja kun pesuohjelma oli päättynyt, oli rasvatahra poissa.

   Itse käytän pyykinpesuaineita hieman vaihdellen, mutta en ole huomannut eroa pesutulosten välillä. Eli rasvatahrat on ja pysyy paikoillaan riippumatta siitä, että pesenkö pyykkimme Omolla, Bioluvililla, LV:llä, Erisanilla vai Sertolla. Muista pyykinpesuaineista en omaa kokemusta, joten mikäli sinulla on käytössäsi jokin muu pyykinpesuaine, niin otan mielelläni suosituksia vastaan :)

   Googlen mukaan rasvatahra vaatii lähes poikkeuksetta järeämmät aseet, kuin pelkän peruspyykkipulverin. Joten voisiko olla niin, että te ette sottaa niin paljon, kuin mitä me? Eli että teillä ei koskaan edes ole rasvatahroja vaatteissanne? :D

   Syynään vaatteet aina yksitellen läpi, kun viikkaan niitä pesun ja kuivauksen jälkeen kaappiin. Jos näen vaatteessa tahran, siirtyy vaate ”TAHRAPYYKKIKORIIN” ja sieltä se kulkeutuu tahranpoistokäsittelyn kautta vielä uudelleen pesuun. Mikäli tahra on vielä tuonkin pesun jälkeen paikoillaan, vaate poistuu lähes poikkeuksetta käytöstä.

   Ja tahra on tahra, vaikka se olisi miten pieni tahra. Ja vaikka se olisi aivan vaalea ja haalea tahra, on se silti tahra. Eli poistan käytöstä myös sellaiset vaatteet, joissa on aivan pienen pieni tahra, jota kukaan muu ei edes näe, ellen tahrasta erikseen mainitse, sitä sormella osoittaen. Myönnän, että olen tahrojen suhteen ehkä jopa hieman neuroottinen. En kuitenkaan heitä sellaisia vaatteita roskiin, joissa on aivan minipieni tahra, sillä niille on kyllä aina löytynyt ottaja, vaikka itse en niitä enää käyttöön halua ottaa :)

   Poista
  2. Pesen pyykkiä 60 asteisen ohjelman lisäksi myös 40 asteisella ohjelmalla siksi, että aika monen vaatteen pesuohjeistuksessa kehotetaan toimimaan niin ja se on myös ympäristöystävällisempää. Mikäli vaate on silmämääräisesti kohtalaisen puhdas, eikä ole syytä olettaa, että vaatteessa olisi verta, ulostetta, hikeä tms. vaatteen pesu 40 asteessa riittää ymmärtämäni mukaan pesemään vaatteen puhtaaksi.

   Hanastamme saa muistaakseni korkeintaan 60 asteista vettä. En kuitenkaan koskaan voisi pestä tiskejä niin kuumassa vedessä, sillä se on käsilleni liian kuumaa ja tekee siis kipeää. Pesen käsitiskit aina hieman kättä lämpimämmässä vedessä, joka on riittänyt takaamaan hyvän pesutuloksen, sillä astiat ovat pesun jäljiltä silmämääräisesti puhtaita.
   Tokikaan en tiedä sitä, että onko astioissa kuitenkin likajäämiä, joita ei voi silmämääräisesti todeta, mutta ruokamyrkytyksiltä yms. olemme kuitenkin välttyneet. Joten ilmeisesti astiat tulevat käsin tiskatessa kuitenkin riittävän puhtaiksi. Eikä tuo astianpesukonekaan tiskejä 60 asteessa pese, vaan käyttämäni ohjelman pesulämpötila on 50 astetta.

   Periaatteessa voisin tehdä testin uudelleen, käyttäen 60 asteista pesuohjelmaa. Mutta tässä on nyt yksi mutta. Jos pakkauksessa luvataan, että tuote toimii myös alhaisissa pesulämpötiloissa ja erikseen on siis mainittu pesu 40 asteessa, niin eikö tuotteen tällöin pitäisi todella myös toimia tuossa lämpötilassa?

   Mielestäni pitäisi. Mutta näin ei tapahtunut.

   Saattaa olla, että tahrat lähtevät, mikäli nostan pesulämpötilaa 60 asteeseen. Tai jos sekään ei auta, voin nostaa asteet jopa 95 asteeseen saakka. Mutta mikäli tahranpoistoaine vaatii tehotakseen 60 asteisen pesuohjelman, niin miksi kuluttajille sitten väitetään, että pesu 40 asteessa riittää?

   Jatkan kyllä vielä tämän ”projektin” parissa, mutta kuten jo kerroin, varsin skeptisin mielin. Toivottavasti Vanish tulee ja räjäyttää skeptisyyteni pois, eli poistaa seuraavan testini kohdalla ihan kaikki tahrat, jotka sen on myös luvattu poistavan :)

   Poista
 2. Mä en uskalla kokeilla tuota ainetta. Kuullut liian monta tarinaa harmaiksi muuttuneista valkoisista vaatteista.

  Meilläkin perussiivouksen kulmakivi on fairy ja sitä käytän myös vaatetahroihin. Toinen näkyy olevan omo. En olisi uskonut omon olevan kummoisempi aine kuin muutkaan, mutta nyt on pakko sanoa että kaksi haalaria se aine on pelastanut roskikselta. Toinen haalareista saapui meille saate sanoilla "pilalla on. Pitäkää pihahaalarina, ei lähde puhtaaksi". Yllätys oli suuri kun nostin sen koneesta ilman noita mystisiä tahroja.

  Taevahan Tosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sappisaippua on meillä ainakin kertaalleen ollut "haalarin pelastava enkeli", mutta vaaleanpunaiseen ulkohaalarin puhdistamiseen senkään teho ei riittänyt.

   Luulen, että meillä on juuri tällä hetkellä käytössä Omo. Mutta aivan varma en ole, sillä pesuaine ei ole alkuperäispakkauksessaan. Käytätkö nestemäistä, vai jauhetta?

   Poista
 3. Olen ensimmäinen kommentoija. Meillä on käytössä nestemäinen omo sensitive ja kyllä sillä rasvatahratkin lähtee vaatteista. Olen allergikko ja sen vuoksi vaatteet pesen 60 asteessa (rasva, hiki ja mikrobit ei lähde haaleassa vedessä) ja kuuma vesi estää värien leviämisenkin toisin kuin voisi kuvitella. 40 asteessa pestyyn vaatteeseen jää näkymätöntä "likaa" mikä sitten kuluttaa vaatteen nopeammin kuin kuumemmassa pesty.

  Johonkin tahraan muistan laittaneeni sappisaippuaa ennen pesua mutta nyt en kyllä muista mikä tahra oli kyseessä. Joku lasten ketsuppi/mustikka/porkkana varmaan, koska aika hyvin paidoille osumia syödessä tulee varsinkin kuopukselle 2v.

  Mun on kyllä vaikea kuvitella että rasva lähtisi astioista kädenlämpöisellä tai hiukan lämpimällä vedellä enkä kyllä flunssapöpöjäkään halua astioissa muhittaa, joten me pestään kyllä astiat yli 60 asteisella ohjelmalla. Täysiä koneellisia mutta kuumassa. Tapoja on erilaisia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä kokeilla tuota nestemäistä. Meillä on käytössä siis jauhemainen OMO.

   Tuosta olenkin lukenut, että värit säilyvät kovissa lämpötiloissa paremmin. Mutta en ole huomannut vaatteidemme väreissä haalistumista, joten meillä ei siis moista ongelmaa ole ilmennyt. Hiki ja rasva tarvitsee sen 60 astetta, mutta eipä nämä pikkulapset juurikaan hikoile. Aikuisten vaatteissa hikeä toki on, mutta ne pesenkin pääsääntöisesti 60 asteessa, kuin myös lasten alusvaatteet.

   Tuo mikrobiasia hämmäastyttää ja kummastuttaa. Tiedän sen, että 60 asteen pesu tappaa suurimman osan haitallisista mikrobeista. Ja tästä syystä veri-, uloste- yms. tahralliset vaatteet tuleekin pestä 60 asteessa. Mutta mitä ne muut, vaatteistamme löytyvät ja ihmiselle haitalliset ja vaaralliset mikrobit ovat, joiden olemassaolon vuoksi vaate suositellaan pestäväksi 60 asteessa?

   En pysty pesemään käsiäni 60 asteessa. En sitten niin millään, sillä 60-asteinen vesi on liian kuumaa. Joten olen siinä uskossa ja luulossa, että melko pitkälti ne samat mikrobit, jotka ovat vaatteissa, jotka pesen 40 asteessa, löytyy myös käsistäni. Tosin uskon, että käsistä löytyy pöpöjä hurjasti suurempi määrä, kuin vaatteesta, sillä käsillä kosken jatkuvasti ihan kaikkialle. Toki sinne jonnekin kankaan sisuksiin saattaa jokin pöpö tarttua käden ihoa tiukemmin, mutta en nyt kuitenkaan ole järin vakuuttunut siitä, että kaikki vaatteet tulee pestä vähintään 60 asteessa, tai muuten....niin mitä? Mitä tapahtuu, jos pesen osan vaatteista aina vain 40 asteessa?

   Olen vähän semoinen "en usko ennen, kuin näen" -tyyppinen ihminen ja se tulee esim. juuri tällaisissa tilanteissa esiin. Olen pessyt pyykkiä vuosikaudet 40 asteessa, eikä siitä ole tietääkseni koitunut meille mitään haittaa. Emme siis ole esim. sairastelleet sen enempää, kuin mitä muutkaan lähipiirin lapsiperheet...joten mun on enemmän, kuin hankalaa nyt niellä sitä väittämää, että pyykki pitää aina pestä vähintään 60 asteessa ja piste.

   Itse koen, että ne vaateet, jotka pesen 40 asteessa, tulevat pesussa riittävän puhtaiksi. Toki ne saisi vielä puhtaammaksi 60 asteessa. Ja vielä sitäkin paremmin ne puhdistuu 100 asteessa, eli ns. keittopesussa. Mutta en näe syytä pestä vaatteita niin puhtaaksi, kuin se vain on ikinä mahdollista, vaan pesen vaatteet riittävän puhtaksi. Ja tuo 40 astetta on siis siihen riittänyt monen vaatteen kohdalla. Ei tokikaan kaikkien, mutta osan.

   Vähän sama juttu pesuaineidenkin kanssa. Voit pestä ja desinfioida koko kodin lattiasta kattoon Kloritella...tai sitten tyydyt hieman likaisempaan kotiin ja valitset jonkun muun putelin, jolla kotisi kuuraat.

   Saattaa olla, että käytämme likaisia vaatteita ja syömme likaisilta astioilta. Mutta ilmeisesti vaatteemme ja astiamme ovat sitten kuitenki riittävän puhtaita, sillä haittavaikutuksia en ole huomannut. Jos joskus huomaan, niin toki koitan sitten löytää toisenlaisen toimintatavan :)

   Kun tuossa taas googlettelin, löysin mielenkiintoisen kirjoituksen...
   http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2011/02/bakteereita-vaatteissa.html
   ...ja sen jatko-osaan...
   http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2011/02/bakteereita-vaatteissa-episodi-2.html
   ...tunnistan tekstistä piirteitä omasta ajattelustani.

   Taidankin kirjata tuon blogin suosikkeihin...sieltä kun saattaa löytyä jotain muutakin mielenkiintoista :)

   Poista
 4. Mä olen unohtanut koko sappisaippuan olemassa olon :) Pitäskin taas osaa uusi saippua.

  Mä kammoan vaaleanpunaisia ulkovaatteita. Kuvittelen jo kaupassa ne ihan harmaiksi hiekasta. Niin ja nestemäistä värillisille on tuo kaapista löytyvä omo. Se paljon parjattu tuoksuva purkki. Muuten meillä on jauhemaista erisania pyykkiin, mutta sen teho ei vaan riitä kaikkiin tahroihin.

  Taevahan Tosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sappisaippua on näppärä :)

   Ja tuota omoa pitää tosiaan seuraavaksi kokeilla!

   Poista