tiistai 24. maaliskuuta 2015

Pääsiäispuput soodataikinasta

Moni varmasti tietää taikataikinan, mutta monelleko soodataikina on tuttu?

Taikataikinalla olemme joskus onnistuneesti "leiponeet" ja muovailleet, mutta mikäli taikinalta toivotaan puhtaanvalkoista väriä, eikä maalauspuuhiin ryhtyminen houkuta, on olemassa toinenkin vaihtoehto - soodataikina.

Perinteiseen soodataikina-ohjeeseen tulee maissitärkkelystä, ruokasoodaa ja vettä, mutta koska kaapistamme ei löydy maissitärkkelystä kuin vain toisinaan, korvasin maissitärkkelyksen tällä kertaa perunajauhoilla.

Soodataikina

-1dl maissitärkkelystä (perunajauhoja)
-2dl ruokasoodaa
-1,25dl vettä

Tein taikinan lisäämällä kattilaan ensin kylmää vettä, jonka jälkeen mittasin veden joukkoon muut aineet. Laitoin levyn lämpenemään ja aloin sekoittelemaan seosta. Seos lähti paksuuntumaan melko nopeasti ja muutamassa minuutissa taikina oli jämäköitynyt niin, että sitä pystyisi muovailemaan.

Siirsin taikinan muovikulhoon (huoneenlämpöön) jäähtymään. Kulhon päälle laitoin kostutetun talouspaperin. Kun seos oli muuttunut huoneenlämpöiseksi, aloitimme "pupujen leipomisen".

Saattaa olla, ettei veden lämpötilalla ole väliä. Ja saattaa olla että taikinan koostumus olisi ollut toisenlainen, mikäli olisin porisuttanut seosta matalalla lämmöllä pitkään, enkä siis tehnyt sitä valmiiksi muutamassa minuutissa. Saattaa olla, että taikinan viilennys jääkaapissa tai talouspaperin korvaaminen kelmulla olisi tuottanut taikinaan jonkin ominaisuuden, joka omastani nyt puuttui. Mutta ainakin em. ohjein ja em. tavalla taikinasta sai pupuja. Ja se riitti meille :D

Olin etsinut sopivaa pupumuottia sekä kaupoista, että kierrätyskeskuksista, sitä kuitenkaan löytämättä. Joten lopulta oli vain tasan kaksi vaihtoehtoa. Tehdä moinen itse, tai olla ilman. Ilman en halunnut olla, joten vaihtoehdot olivat lopulta melko vähäiset.
Ensin piirsin pupun paperille (läppärin ruudun läpi) ja sen jälkeen muotoilin, muotoilin ja muotoilin. Pupun muotoilu vei arviolta noin 15 minuuttia ja vaikka lopputulos ei ole piirroksen kanssa aivan identtinen, olen silti tyytyväinen. Kyllä se kuitenkin pupulta näyttää.

Kaulin soodataikinaa leivinpaperin päällä. En jauhottanut leivinpaperia, sillä leivitystä ei tarvittu. Soodataikina ei siis jäänyt alustaan kiinnni ja sitä oli muutoikin helppo käsitellä.
Pyrin tekemään pupuista hieman paksumpia, jotta ne eivät rikkoontuisi niin helposti. Kaulin taikinan arviolta noin 4-5 mm paksuiseksi ja jälkikäteen sain todeta, että tuo paksuus oli melko hyvä.


Kun puput oltiin kaulittu, oli koristelun aika. Soodataikina pintakuivahtaa melko nopeasti, joten mikäli taikinan pintaan tekee vielä kaulimisen jälkeen kuvioita, ne kannattaa tehdä melko pian kaulimisen jälkeen. Ei siinä mikään tulipalokiire ole, mutta lapsia sai kyllä hieman hoputella :)

Taikinan pintaan saa kuvioita "kaulimalla" pintaa esim. mukilla, peltipurkilla tms. esineellä, jonka pinnassa on kuvioita. Kaulimen ympärille voi myös kietoa palan pitsiä, jolloin taikinan pinnassa toistuu pitsikuvio. Itse päädyin tällä kertaa koristelemaan pupuja lasten kanssa leivontamuoteilla, jotka on alunperin tarkoitettu sokerimassakoristeiden tekoon.

Mikäli tarkoituksena on tehdä taikinasta roikkuvia koristeita, muista painaa sen läpi reikä joko hammastikulla, tai vaikka mehupillillä, koristeen koosta riippuen.

Soodataikina kuivuu huoneenlämmössä noin vuorokaudessa. Sitä voi myös kuivatella uunissa (noin 1h / 75 astetta). Itse laitoin valmiit puput ensin tunniksi uuniin, jonka jälkeen jätin ne vielä 1,5 vuorokaudeksi huoneenlämpöön. Sen jälkeen puput olivat täysin kuivat ja valmiit maalattavaksi.

 



Tällä kertaa taikinasta muovautui pääsiäiskoristeita, mutta taikinaahan voi käyttää moneen. Aika näyttää, mitä kaikkea me tästä vielä lasten kanssa keksitään :)


4 kommenttia:

 1. Ompa hieno pupumuotti. Mä jo ilahduin että saan tietää mistä noita saa, mutta sä ootkin taikuri vääntäny sen itse. Tuollaista soodaversiota ei ole kokeiltu, mutta täytyy varmasti kokeilla tämäkin versio.

  Taevahan Tosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti koitin sopivaa pupua etsiä, mutta en tosiaan sitten moista löytänyt. Hakusessa on myös eräs tietynlainen "lumihiutale"-muotti, mutta sen aion kyllä kaupasta vielä löytää, koska en edes villeimmissä kuvitelmissani usko, että saan tehtyä symetrisen kuvion, jossa siis pitäisi olla useampi, tismalleen samanlainen kohta :D

   Mutta tuollaiset hieman vähemmän tarkkuutta vativat muovailee kyllä kohtuu näppärästi myös itse :)

   Poista
 2. Mä tein jouluna koristeita tuosta soodataikinasta ja tykkäsin ihan kauheasti sen helppoydesta. Mä tosin uunitin ne (blogissa on jotain kuviakin).
  Mutta voin sanoa, että sen lumihiutaleen muotoisen piparimuotin etsimisessä meinas mennä henki ja elämä ja siltikään en löytänyt mistään samanlaista kuin mulla joskus oli. Toivottavasti ensi vuodeksi tulee kauppoihin sellaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi-joi...eli pitänee olla sitten hyvissä ajoin liikkeellä ja varautua siihen, että saa kiertää kaupan jos toisenkin läpi, jos meinaa löytää mieleisensä muotin :)

   Poista