lauantai 21. kesäkuuta 2014

Pitkän pähkäilyn tulos: Hiekkalaatikko sekä pieni muutos pihalla

Muutama vuosi sitten mies ehdotti, josko sijoittaisimme takapihallemme lapsia varten hiekkalaatikon. Tyrmäsin idean täysin, sillä en ikinä, koskaan, enkä milloinkaan suostuisi siihen, että pihallamme on laatikollinen hiekkaa, josta hiekka kantautuu a) laatikon ympärille, b) terassille ja c) kotiimme. Ei, ei ja vielä kerran ei.

Mikäli meillä olisi iso piha ja kunnolla tilaa sijoittaa hiekkalaatikko, tilanne olisi toinen. Tuolloin voisin laittaa pihalle vaikka kolme hiekkalaatikkoa. Mutta kun se iso piha puuttuu.

Pohdin nyt asiaa tänä kesänä kuitenkin uudemman kertaa. En edelleenkään ole täysin (lue: lähellekään) sujut sen suhteen, että hiekka ei pysy siellä laatikossa, vaan leviää väkisinkin ympäriinsä. Mutta ehkä kuitenkin kestän sen. Tai sitten en. Se jää nähtäväksi, sillä tilanne on nyt se, että menin ja rakensin takapihallemme hiekkalaatikon. Ehkä sen leviävän hiekan kanssa oppii elämään, jos oikein pinnistää ja ponnistaa? :D


Olin suunnitellut rustaavani jokusen ohjeen hiekkalaatikon rakentamisesta. Mutta eipä siinä juuri mitään sen kummempaa ohjetta kuitenkaan kukaan taida tarvita. Sen kun mittaa, että minkä kokoisen laatikon haluaa tehdä ja ostaa puut sen mukaan. Oma hiekkalaatikkomme rakenettiin näin:

Hiekkalaatikko:
* 12 kpl 110 cm pitkiä ja 12,5 cm leveitä, kestopuisia lautoja sivulaudoiksi
* 4 kpl 36 cm pitkiä ja 5 x 5 cm paksuisia kestopuisia lautoja tukipuiksi
* terassiruuveja
 * n. 350 litraa leikkihiekkaa

Hiekkalaatikon kansi:
* 119 cm x 114 cm pala vaneria
* terassiöljyä vanerin öljyämistä varten (jos valitsee vesivanerin, ei öljyä tarvita)
* 2 kahvaa kantta varten


Rakensin hiekkalaatikon ruuvaamalla ensin hiekkalaatikon ylimän kerroksen sivuaudat tukipuihin kiinni siten, että tukipuut olivat noin 2-3 cm irti maasta. Tukipuun alle laitoin ruuvauksen ajaksi laudanpätkän, jotta kaikki tukipuut tulisivat samalle korkeudelle. Idea tukipuiden laittoon sivulautoja matalammalle oli se, että lapset eivät saa hyödynnettyä tukipuita ämpärin laskupaikkana.


Tämän jälkeen ruuvasin toisen kerroksen ja lopuksi kolmannen kerroksen. Tukipuut tulivat hiekkalaatikon alaosasta hieman "yli". Tässä oli ideana se, että sen avulla hiekkalaatikko ei lähtisi ehkä aivan niin herkästi liikkeelle maan routimisen vuoksi.


Lopulta hiekkalaatikon pohjalle laitettiin suodatinkangas (valitsin muovisen, jonka oletan kestävän mahdollisia lapioniskuja paremmin) joka nidottiin kiinni laatikon reunoihin. Jätin kankaan hieman löysälle, jotta se pystyy muotoutumaan maan mukaan, eikä ratkea, jos hiekkalaatikko asetetaan kohtaan, jossa maa ei ole täysin tasainen. Hiekkalaatikoa varten kaivettiin kuoppa, jotta osa laatikosta jäi maan alle (jälleen kerran pohdin maan routimista) ja lasten on helpompi kavuta hiekkalaatikkoon.

Lopulta sitten vain lastataan laatikko täyteen hiekkaa ja ryhdytään hiekkaleikkeihin.

Hiekkalaatikon puuosat maksoivat 36 euroa ja suodatinkangas taisi maksaa vajaat 5 euroa. Terassiruuveja meillä oli omasta takaa. Hiekkaa sai peräkärryllisen hintaan 20€ ja peräkärryllisestä riitti oman hiekkalaatikkomme lisäksi myös naapurin lasten hiekkalaatikkoon, sekä taloyhtiön hiekkalaatikkoon useamman kottikärryllisen verran.

Kansivanerin hintaa en nyt aivan varmaksi muista, mutta se taisi pyöriä siellä 25-30€ tuntumassa. Öljy löytyi omasta takaa, kuin myös kahvat, jotka olen ostanut kierrätyskeskuksesta hintaan 0,50e/kpl.

Hiekkalaatikon käytön suhteen on lapsilla melko tiukat säännöt:

1. Hiekkaa ei saa lapata laatikosta ulos. Tämän vuoksi en laittanut laatiko reunoille ns. istuinlautoja, sillä sain vinkin siitä, että yleensä niillä laudoilla ei istuta, vaan niille lasketaan ämpärit, jotka lapataan täyteen hiekkaa...ja kun se ämpäri kaatuu, on suunta 99% varmuudella laatikosta poispäin. Ei hyvä. 

2. Hiekkalaatikon ympärillä oleviin kiviin ei kosketa. Niitä ei siis saa löytyä hiekkalaatikosta, terassilta tms. Ne on laitettu laatikon ympärille ja sinne ne siis myös kuuluvat. Piste.

3. Lelut siivotaan hiekkalaatikon vieressä olevaan puiseen laatikkoon joka ikinen kerta leikin jälkeen. Tästä ei jousteta, sillä haluan terassin yleisilmeen pysyvän siistinä. Lisäksi haluan saada hiekkalaatikon kannen paikoilleen, jotta laatikon hiekka pysyy puhtaana, jotta lasteni on siellä sitten mukava leikkiä.

4. Terassilla on harja, jolla on tarkoitus harjata suurimmat hiekat vaatteista ennen sisälle tuloa. Harjaa käytetään (vanhempien avustuksella) joka kerta, kun hiekkaleikkien jälkeen siirrytään sisälle.

Kyllä, olen ihan älyttömän tiukka ja tarkka. Myönnän sen. Mutta en kuitenkaan koe, että se on liikaa vaadittu, ettei hiekkaa tahallaan lapata laatikosta ulos, kiviin ei kosketa, lelut siivotaan ja leikkien jälkeen seistään hetki paikoillaan, jotta isä tai äiti saa harjattua suurimmat hiekat vaatteista pois. 

Hiekkalaatikko on ollut pihalla reilun viikon. Ja sääntöjä on noudatettu erittäin hyvin. Oma stressitasoni on ehkä hieman noussut, sillä terassi ei tahdo pysyä puhtaana. Sen joutuu kuuraamaan nyt joka viikko, mutta lapsia en voi siitä juurikaan syyttää, vaan syyttävä sormi osoittaa nyt itseäni. 

Kun laitoin pihalle hiekkalaatikon, tein pihaan vähän muitakin muutostöitä, sillä entinen piha ei yksinkertaisesti toiminut. Pihallamme oli soraa, jonka alla oli suodatinkangas rikkaruohoja estämässä. Melko hyvin se rikkaruohot estikin, mutta sora ei ollut materiaalina paras mahdollinen valinta kulkuväylän kohdalla. Koirien siitä läpi juostessa, soraa lensi ympäriinsä ja terassi olikin aina täynnä pikkukiviä. Soraa sai olla jatkuvasti harjaamassa pois terassilta ja kulkuväylän kohdalta soraa sai olla tasoittamassa suunnilleen aina. Suodatinkangaskaan ei pysynyt kunnolla sen alla ja piha olikin siis todella ruma. 

  

Poistimme alkuun sorat kulkuväylältä (sekä hiekkalaatikon kohdalta). Laitoimme kulkuväylän pohjalle uuden tukikankaan, sekä kerroksen multaa. Tämän jälkeen laitoin kulkuväylälle kiviä joiden väliin harjasin multaa ja hiekkaa, sillä ajattelin mullan kulkeutuvan kosteilla säillä koirien tassujen mukana terassillemme ja hiekan siis hieman auttavan asiaan. En tiedä olisiko niin käynyt, mutta hiekka ainakin kulkeutuu terassillemme, joten ideani ei ollut ehkä niin toimiva, kuin mitä olisin toivonut. Onneksi voin harjata hiekan pois ja kokeilla sitä multaa. Jos sekään ei toimi, olen taas uuden ongelman edessä. Mutta ehkä siihenkin keksii sitten ratkaisun? Jos kulkuväylälle saisi kasvamaan jotakin tallaamista kunnolla kestävää? Pitää miettiä :)


Mieheni teki pihalle porrasaskelman. Laitoin askelman tueksi tiiliskiviä, sekä luonnonkiviä, jotka muurasin laastilla paikoilleen. Laastia oli kyllä todella vähän, mutta toivotaan, että se kestää. Mikäli ei kestä, muuraan ne sitten uudelleen paikoilleen. Jatkoimme "kivitystä" myös portaan alle, jotta linja säilyi yhtenäisenä.


Ei se ehkä ihan täydellinen ole, mutta eipä sitä täydellisyyttä voi olettaakaan, kun ensimmäistä kertaa kokeilee ja tekee. Mutta olen silti kovasti tyytyväinen pihan uuteen ulkonäköön. Ja hiekkalaatikkoonkin, sillä lasten riemu leikkiessä on vain jotain niin ihanaa, ettei tosikaan <3

 Koitan nyt sulkea silmäni kuvissakin näkyvältä, hiekan aiheuttamalta lialta terassilla. Sekä koitan ajatella jotain muuta, kuin hiekkalaatikon kannesta puuttuvaa toista kahvaa, jota en saa paikoilleen ennen, kuin juhannus on ohi ja pääsen ostamaan kahvaan sopivat ruuvit. Tai sitten vain suuntaan terassille kera kuurausharjan ja ämpärin jonka jälkeen toinen ongelmistani on poissa. Edes hetkeksi :D

Suunnittelen terassille kovasti myös kevytrakenteista leikkimökkiä. Olin suunnitellut tekeväni sen nyt juhannuksena, mutta suunnitelmani ei toteudu. Olen tehnyt töissä melko pitkää päivää, enkä kertakaikkisesti jaksa nyt ottaa mitään isompaa projektia työn alle, vaan haluan nyt juhannuksen aikaan levätä, tehdä vain jotain pientä (sillä en kuitenkaan osaa olla tekemättä mitään) ja olla lasteni kanssa.

PS. Tätä kirjoittaessani tuli pikainen sadekuuro...se kasteli terassin, joten kirmasin pihalle terassia kuuraamaan. Nyt se on puhdas. Kylläpä ihminen saa itselleen helposti seesteisemmän olon :D

12 kommenttia:

 1. Onnistuin poistamaan kommenttinne, pahoitteluni :D

  Mutta Nellille kiitos kehuista :)

  Ja kiitos myös Petralle :)

  Hiekan hommasimme paikalliselta firmalta, mutta tiedustelimme hiekan hintaa muualtakin. Hinta pyöri kaikissa paikoissa 20-30€ välillä per peräkärryllinen. Kotiin tuontuna hiekan hinta olisi aivan varmasti kivunnut varsin korkealle, joten en lähtenyt edes selvittelemään sen hintaa, vaan päätin heti, että haemme hiekan itse.

  Mikäli teillä on mahdollisuus saada peräkärryä lainaan, kannattaa ehdottomasti harkita sitä ihan vakavana vaihtoehtona, että noutaa hiekan itse.

  Pikaisen googletuksen mukaan 1000 kg leikkihiekkaa maksaisi 100€ kodin terrassa. Kanattaa ehkä googletella, josko jostakin löytyisi vielä edullisemmin, mikäli peräkärryn lainaus ei onnistu.

  VastaaPoista
 2. Jep, peräkärryä mekin ajateltiin kysyä lainaksi joltain. Mikä se teidän paikallinen firma on? Mun käsittääkseni aika samoilla seuduilla tässä asutaan Turun läheisyydessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. K&T Saari...googlettamalla löytyy. Ja noutopiste löytyy siis Turusta :)

   Olivat erittäin ystävällisiä ja palveluhenkisiä, eli voin suositella lämmöllä.

   Poista
  2. Jos Raisio on lähempänä, niin V-S Puutarhamulta OY myy hiekkaa myös, suunnilleen samaan hintaan :)

   Poista
 3. Kiitos! Raisio ja Turku on suunnilleen yhtä lähellä, kun tässä naapurikunnassa ollaan :)

  VastaaPoista
 4. Hienohan siitä tuli. :)

  Onko hiekka-ahdistus jo huipussaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On. Todellakin! :x

   Mutta lapsia en vieläkään voi syyttää, sillä hiekka on pysynyt laatikossa todella hyvin. Tuota pihaa on siis vielä vähän fiksattava. Suurimmat hiekat tulee harjata siitä pois ja sen jälkeen pitää katsoa, että auttaako se asiaan riittävästi. Jos ei, niin sitten...niin...en tiedä. Kyllä mä jotain keksin :D

   Poista
 5. Kiva idea tuo, että siinä on kansi. Tosi siistin näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä pyörii jonkun kissa aina aika-ajoin ja kun naapurilla on tapana ruokkia lintuja, on terassilla ikäviä valkoisia läikkiä aina aika-ajoin. Joten kansi on pakko pitää, jos haluaa hiekan pysyvän puhtaana :)

   Poista