sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

DIY: Vaatehuoneesta lastenhuone

Olen tässä tovin, jos toisenkin pohtinut ratkaisua pulmaan nimeltä: liian pieni koti. Muuttamalla isompaan asuntoon tuo pulma poistuisi, mutta koska se toisi tullessaan uusia pulmia, ei se todellisuudessa ole kovinkaan varteenotettava vaihtoehto. Joten ratkaisun oli löydyttävä näiden 4 seinän sisältä.

Olen tosiaan mietiskellyt tätä asiaa jo melko pitkään, sillä tässä palapelissä on niin kovin monta muuttuvaa tekijää. Olisin esim. valmis luopumaan alakerrassa sijaitsevasta omelutilastani välittömästi, mikäli siitä saataisiin yksi lastenhuone lisää, mutta kun ei siitä oikein sellaista saa. Siitä kun puuttuu 2 seinää ja ovi. 
Olen myös pohtinut ompelutilan muuttamista vanhempien makuuhuoneeksi, mutta parisänkyä ei ko. tilaan saa mahtumaan. Tila on liian pieni. Teini on kinunut tilaa omaksi huoneekseen, mutta teini ei nyt ehkä osaa ajatella asiaa kovinkaan laajasti. Tuo huone kun kuitenkin sijaitsee siinä kerroksessa, jossa perhe viettää eniten aikaansa. Eli omaa rauhaa ei tuossa kyllä olisi nimeksikään, kun ei ole sitä ovea, jonka voisi sulkea perässään. Siinä saattaisi sisarusrakkaus joutua melko kovalle koetukselle...

Kodissamme on kaksi kärpäsenkakan kokoista pikkumakkaria ja yksi vähän isompi. Huoneet on jaettu niin, että toinen pikkumakkari on teinin ja toinen pikkutyttöjen. Suurin makkari on vanhempien ja pikkumiehen käytössä.
Teinin huone on hyvä. Se on hälle kaikin puolin näppärä ja sopiva joten sen suhteen ei ole ongelmaa. Mutta pikkutyttöjen huone on liian pieni. Ongelma ei kuitenkaan poistuisi sillä, että pikkutytöille annettaisiin isoin makkari, sillä uskoakseni tyttöjen huoneen tulisi olla kooltaan noin 150 neliötä, jotta tytöt voisivat jaksaa sen keskenään sopuisasti. Edes vartin ajan.

Tytöt ovat keskenään hyvin erilaisia. Neiti 6v on rauhallinen, harkitseva, seesteinen ja hän viihtyy rauhallisessa yhpäristössä. Neiti 5v on puolestaan varsin eläväinen ja riehakas pikku pakkaus, joka tekee ensin ja miettii vasta sitten. Jos miettii. Mitä rönsyilevämpi ympäristö on, sen paremmin hän siellä viihtyy.
Joten 6v haluaisi siistin ja selkeän huoneen, jossa kaikille tavaroille olisi paikka ja kaikki tavarat myös olisivat paikoillaan. Ja 5v haluaisi mahdollisimman värikkään ja eläväisen huoneen. Koska itse pidän selkeydestä, olen tehnyt tytöille siistin ja selkeän huoneen...jonka 5v on muokannut mahdollisimman eläväiseksi mm. seiniin ja kaapinoviin ilmestyneiden, eriväristen sydänpiirrosten avulla, sekä kaatamalla suunnilleen kaikki maailman lelut keskelle huonetta. Taas jälleen kerran. Huoh!

Olette ehkä saattaneet huomata, että pidän vaatteista. Vaatehuone on ollut (no ei ehkä ihan, mutta melkein) pyhättöni, jonne ei ole muilla mitään asiaa. Se on ollut huone, jossa on aina siistiä, selkeää ja jossa silmä lepää. Kukaan ei ole sitä sotkemassa, eikä repimässä, joten se on ollut kodissamme sellainen tila, jonka olisin milloin tahansa voinut esitellä kenelle tahansa. Toista se on näiden muiden huoneiden kohdalla... :D

Koska kotimme huonemäärä on liian pieni, pohdin, josko luopuisin vaatehuoneesta. Siitä  kun voisi tehdä yhden lisähuoneen, jonka johdosta molemmat pikkutytöt saisivat oman huoneen? Aikani pohdittua ja pähkäiltyä tulin siihen lopputulokseen, että aion moista ainakin yrittää.

Mistään aivan pienestä muutoksesta ei nyt tässä kohtaa ollut kyse. Vaatehuone oli todella rakennettu vaatehuoneeksi, joten se piti sisällään vaatteita. Paljon. Ja vielä vähän enemmänkin.
Ensin piti siis ratkaista se pulma, että minne aion vaatehuoneen sisällön siirtää. Vaatehuoneessa oli henkaritilaa reilut 3 metriä ja tuo tila oli aivan ääriään myöden täynnä. Lisäksi sieltä löytyi hyttytilaa ja lipasto, sekä useampi laatikko "väärän kauden" vaatteita, sekä pari laatikollista "seuraavaa kokoa" olevia vaatteita. 
Asunnossamme on viisi kiinteää vaatekaappia, joista yksi on standardimittoja kapeampi. Jotta saisimme kaikki vaatteemme vaatekaappeihin, tulisi kaappeja olla arvioni mukaan yhteensä 13. Mutta kun ei ole. On vain viisi. Leikkasin, liimasin ja askartelin. Mittasin, pähkäilin ja funtsin.  Lopulta sain ratkaistua vaatesäilytyksen niin, että voin sanoa olevani jopa melko tyytyväinen. Kaikille vaatteille löytyi jonkinmoinen paikka ja mikä parasta...vaatehuoneen muutos lastenhuoneeksi saattoi alkaa <3

Ja tottahan toki muutosta vietiin eteenpäin taas mahdollisimman paljon vanha hyödyntäen, kierrättäen ja lompakon nyörejä vain pienesti raottaen :) 

Koska huone on varsin pieni (noin 140cm x 110 cm), ei sinne suuria leikkejä voi rakentaa. Mutta kyllä siellä askarrella voi ja pikkulegoleikitkin saa pöydälle rakennettua, joten lähdin tekemään huonetta 6v:lle. Pienempi saisi siis pitää isomman huoneen itsellän ja levittää kaikki miljoonat lelunsa ympäri huonetta...


Pöydän olen tehnyt itse. Se on toiminut aikoinaan lastenhuoneen pöytänä, ollen nyt jo jonkin aikaa varastossa vailla käyttöä. Tuoli on saatu ilmaiseksi, kuin myös pöydän alla oleva yöpöytä, joka muuttui nyt pieneksi säilytyslipastoksi. Vetimet on ostettu aikoinaan kierrätyskeskuksesta ja lattialla oleva talja on tuotu toisesta huoneesta. Taustalla olevan viirin tein alunperin lastenhuoneeseen (neiti 5v repi sen alas...) ja takaseinällä oleva magneettitaulu on tullut erään ostamani kaapin mukana. Takaseinällä olevien hyllykiskojen rumat reijät teippasin piiloon DC-Fix-kalvon avulla.
Takanurkassa olevan lipaston ostin jokunen kuukausi sitten 20 eurolla ja nyt se sai valkoisen maalin päälleen (alkujaan oli sininen/mäntyinen). Lipaston jalat löytyi omasta takaa ja vetimet on kierrätyskekuksesta. Kirjahylly on ollut jo useammassakin huoneessa käytössä, eli sen siirsin toisesta huoneesta. Ompelin hyllyyn yksinkertaisen verhon kangaskaapin kätköistä löytyneestä kankaasta, jotta sain moniväriset kirjat siististi piiloon.
 

Vasemmalla oleva metallilaatikko on ostettu joskus alesta ja lasipurkit ovat hillo- ja kurkkupurkkeja, joiden kannet maalasin spraymaalilla. Oikealla oleva puulaatikko kuuluu isompaan laatikostoon.
 Hyllylevyn on vain tavallinen, valkoiseksi maalattu levynkappale, kannattimet olen ostanut noin vuosi sitten uusina, mutta ne eivät koskaan päätyneet siihen käyttöön, kun mihin niitä joksus suunnittelin. Hyllyn alapinnassa on LED-valolista, jonka olen aikoinaan ostanut uutena.
Tangon ja S-koukut ostin kirppikseltä (4€, sis. myös korin) nimenomaan tätä huonetta varten, ja koukuissa roikkuvat, metalliset purkit ovat säilyketölkkejä, jotka maalasin spraymaalilla.
Oikean reunan valaisimen sähköosat on varastostani (ostettu joskus vuonna 1 tai 2 kierrätyskuskusesta) ja varjostin on ompelutilani puretusta valaisimesta. Varjostinkin on ostettu aikanaan käytettynä.
Seinällä lukee lapsen nimi tapetista leikatuin kirjaimin. Lapsen yksityisyyttä vaalitakseni nimi on peitetty :)


 Ylähyllyn purkit ovat salsa- ja hillopurkkeja, joiden kannet maalasin spraymaalilla. Takaseinän taulu (johon lisään lapsen kuvan) on kierrätyskeskuksen "ota tästä"-laatikosta. "Lampunjalka" vilahti blogissani jokunen tovi sitten. Kyseessä on siis puinen jalka, joka sai pintaansa spraymaalia. "Lampun" varjostin on ompelutilani puretusta valaisimesta (ostettu käytettynä).
Keskihyllyn kori on napattu toisesta huoneesta, kengät ovat lasten roolileikkikäytössä. Alahyllyn lokerikko löytyi kierrätyskeskuksesta 5 eurolla ja se sai pintaansa kultaisen maalin...joka loppui kesken. Uusi pullo on nyt hankittua, mutta maalaus on vielä vähän kesken. Muovisen "keksipurkin" sain aikoinaan siskoltani ja se on palvellut monessa eri käytössä. Aika näyttää, mitäköhän neiti sen sisälle sujautettavaksi keksii?! Lehtikotelo on siirretty toisesta huoneesta, sekin on luultavasti joskus kirppikseltä ostettu.


Valaisimen muodonmuutoksen blogissani aikoinaan esittelinkin, eli kyseessä on jo vanha valaisin, joka vaihtoi nyt paikkaa toiseen huoneeseen. Lipaston yllä oleva peili on tullut erään ostamani kaapin mukana. Lipaston päällä olevan korin olen ostanut muistaakseni Tiimarista, silloin, kuin sellainenkin kauppaketju vielä oli olemassa. Korunaulakko on muistaakseni kirppikseltä ja vaaleanvihreät korut olet tehnyt itse...helmet ovat vanhasta vakiotanssipuvustani, josta halusin jättää jotakin itselleni muistoksi <3

Kittasin seinistä muutamat reijät piiloon ja tein niiden päälle pientä paikkamaalausta. Maali osoittautui sävyltään kuitenkin hieman toiseksi, kuin mitä alkuperäinen, mutta en aio maalata koko huonetta uudelleen, eli näillä nyt tällä kertaa sitten mennään.
Johtoja pitää vielä vähän nakutella kulkemaan listojen päällä ja jotain muutakin pientä hienosäätöä huoneessa vielä on. Pöydälle kaipaan piirustusalustaa, tuoliin istunpehmikettä ja ehkä seinällekin voisi jotakin vielä laittaa. Mutta niitä ehtii sitten hiljaksiin...mikäli neiti 6v vain päästää äidin omaan, ihanaan huoneeseensa :D

Tässä vielä linkki vaatehuoneen "ennen"-kuvaan. Tosin tuossa ei kylläkään ole aivan koko totuus, sillä vaatehuoneessa oli nyt viimeisimpänä omat vaatteeni (jonka johdosta tankotilaa oli paljon enemmän) ja pikkutyttöjen vaatteista vain mekot ja tunikat. Mutta jonkinmoista osviittaa tuosta nyt kuitenkin saa sen suhteen, että mitenkä paljon sitä uuteen paikkaan sijoitettavaa vaatetta oikein oli.
Kunhan kerkeän, niin laittelen teille tuosta vaatteiden uudelleensijoituksesta vähän tarkempaa infoa. Josko joku saisi siitä jonkun vinkin napattua itselleen <3

12 kommenttia:

 1. Vau mikä muutos! Olet kyllä taitava suunnittelemaan ja ideoimaan. Tästä saa hyviä vinkkejä pienen tilan sisustamiseen ja muutokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti :)
   Itse yritin kovasti googletella, josko olisin löytänyt kuvia vaatehuoneen muuttamisesta lastenhuoneeksi, mutta aika heikosti niitä löytyi. Mutta toivotaan, että jos joku joskus pohtii samaa ideaa, hän eksyy blogiini ja löytää täältä vinkkejä asiaan liittyen :)

   Poista
 2. Ompas soma huone. Mitä huoneen asukas on tykännyt? Esitteletkö myös sen uuden vaatehuone ratkaisun?

  Taevahan Tosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Neiti oli ja on edelleen aivan haltioissaan. Koko eilinenkin päivä meni omassa huoneessa piirrellen, askarrellen ja palapelejä pelaten. Ja vaikka käytössä on tosiaan myös kaksi isompaa lastenhuonetta, niin eilen löysin tuolta pikkuhuoneesta kolme tyttöä, joista kaksi piirsi ja yksi leikki little pet shopeilla. Eli huoneeseen mahtuu todistettavasti ainakin kolme lasta kerrallaan :D
   Luulen, että asukkaan mielestä tuo oma pieni huone on maailman paras juttu, sillä kovasti tärkeä se hälle näyttää olevan <3

   Ja kyllä, esittelen aivan ehdottomasti uuden vaatesäilytysratkaisun...kunhan saan sen esittelykuntoon. Otin siis ensisijaiseksi hommaksi tuon tytön uuden huoneen, joten se vaatesäilytysratkaisu on vielä kesken. Idea on 90% valmis ja toteutuskin on jo samoissa prosenteissa, mutta näytän sen teille vasta sitten, kun se on valmis. Tai lähes valmis...olen nimittäin tullut siihen tulokseen, ettei kotini ole mistään kohtaa koskaan aivan täysin valmis :D

   Ja tässä saattoi käydä nyt niin, että eksyin vähän muille urille kesken kaiken, sillä ryhdyinkin eilen remppaamaan teinin huonetta. Suunnitelmiin kuului tehdä sitä teinin kanssa yhdessä, mutta teini lähtikin extempore reissuun. Ja nyt pähkäilen sitä, että pitäisikö tässä välissä hyökätä vihdoin ja viimein tuon ompelukaapin kimppuun, sillä nyt saisin raahattua kaapin sisällön teinin huoneeseen (jossa se on turvassa ikkumieheltä), jotta kaapin pääsisi uudistamaan. On siis taas aika monta rautaa tulessa. Ja saatan päätyä siihenkin, etten teekkään pariin päivään yhtikäs mitään :D

   Mutta kyllä, lupaan näyttää vaatteisiin liittyvän ratkaisun, mutta päivämäärää sille en uskalla nyt antaa :)

   Poista
 3. Hienosti oot homman tehnyt ja upeaa että lapsillasi on äiti joka viitsii nähdä vaivaa ja käyttää aikaa , älä välitä pikkusieluisten negatiivisista kommenteista vaan jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi :)
   Olen pyörinyt netissä jo niin monta vuotta, että en aivan pienestä enää hätkähdä. Olen aivan supertyytyväinen tekemääni muutokseen ja lapsikin suorastaan loistaa onnellisuutta, kun hän leikkii uudessa huoneessaan, joten miten edes voisin pahoittaa mieltäni siitä, jos jollakulla on jotakin negatiivista kommentoitavaa? En oikein mitenkään, sillä itse näen tämän pelkästään positiivisena asiana ja joka kerta lapsen uutta huonetta miettiessäni, suupielet nousevat väkisinkin hymyyn <3 :D

   Tosin se kyllä vähän harmittaa, että ihmisillä on niin paha olo. Siitähän tuossa siis on oltava kyse, sillä mikään muu ei moista oikein selitä. Mikäli ihmisellä on kaikki hyvin, ei hänellä ole tarvetta tulla esittämään tökeröitä kommentteja, joiden tarkoitus on vain aiheuttaa mielipahaa. Mutta tällä kertaa se ei sitä mielipahaa kuitenkaan aikaan saanut, sillä itse en tosiaan osaa nähdä tässä mitään muuta, kuin vain ruusunpunaista, hattaraa ja aurinkoa, eli kaikkea ihanaa :D

   Poista
 4. Moi. Kiva huone mutta vaatehuoneen ilmanvaihto ei ole tehty asuin/oleskelukäyttöön, ootko tähän keksinyt jotain? Sinne siis äkkiä tukehtuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Vaatehuone on ollut oleskelutilana nyt vajaan viikon verran, eikä sinne ainakaan toistaiseksi ole kukaan tukehtunut. Onneksi :D

   Kodissamme on koneellinen ilmanvaihto ja vaatehuoneessa on poistoilmaventtiili, aivan kuten vessassa, saunassa ja keittiössäkin. Poistoventtiili kuuluu sijoittaa niihin huoneisiin, joissa ilmanvaihtotarve on kaikkein suurin, eli vaatehuoneen ilmanvaihdon pitäisi oman logiikkani mukaan olla tuossa tilassa melko hyvä, Vaatehuoneemme ei myöskään ole tiivis, sillä oven alaosa on selvästi irti maasta (kuten pesuhuoneissakin, hyvän ilmankierron takaamisen vuoksi), jolloin uusi ilma pääsee sitä kautta huoneeseen.

   Olemme valinneet huoneeseen valaistuksen, joka ei tuota lämpöä (LED), jotta tilasta ei tulisi turhan kuuma ja tunkkainen. Lisäksi sääntönä on ollut pitää huoneen ovi auki, kun huoneessa oleskellaan, jotta ilma tosiaan pysyisi riittävän hyvänä. Itse olen kyllä oleskellut huoneessa pidempiäkin aikoja myös niin, että ovi on ollut sujlettuna, enkä kokenut ilmanvaihtoa riittämättömäksi. Mutta varmuuden vuoksi lapsia on kuitenkin ohjeistettu pitämään ovi auki :)

   Poista
 5. Hyvä juttu :) tosi nättiä on kyllä!

  VastaaPoista
 6. Hyvältä näyttää! Onhan esim. Kolmistaan-blogissa vaatehuone muutettu alkoviksi. Erittäin kekseliästä :) Tuossakin voisi miettiä oven tilalle kivaa verhoa, jos haluaa yksityisyyttä? Näin voisi olla piilossa muilta eikä tarvi miettiä ilmanvaihdon riittävyyttä. :) Sänkyä huoneessa ei taida olla..? Nukkuu edelleen pienemmän tyttösen kanssa samassa huoneessa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Verho olisi muutoin hyvä ja kätevä ratkaisu, mutta minnes minä sitten tuon oven laittaisin? Meiltä puuttuu oven mentävä säilytystila, joten siksi päätimme pitää oven paikoillaan :D

   Sänkyä ei tosiaan ole, vaan 6v:n sänky löytyy 5v:n huoneesta :)

   Poista