lauantai 24. elokuuta 2013

Silityslaudan tuunaus

Olen jo jonkin aikaa pohtinut uuden silityslaudan hankintaa, koska silityslautani pinta on mennyt rikki, ja sen vuoksi silitysrauta välillä "tökkää" ikävästi laudan pinnan repaleisiin kohtiin, repien niitä vielä lisää.

Mutta koska en mielelläni heitä mitään roskiin, vaan ennemmin tuunaan rikki menneen kuntoon, aloin tänään aamusta pohtimaan, voisiko tuon laudan jotenkin päällystää, jolloin en tarvitsisikaan uutta lautaa, vaan vain uuden päällisen vanhaan lautaani. Muistini mukaan olen joskus nähnyt silityslaudan, jossa oli puuvillainen päällinen ja koska sellaisen tekeminen tuskin olisi rakettitiedettä, päätin tehdä pikagoogletuksen asian tiimoilta. Google antoi useammankin osuman, joten ei muuta, kuin tuumasta toimeen :)

Kankaaksi valikoitui anopin Pohjanmaanreissulta tuoma Muumi-kangas, jota olin alunperin suunnitellut kuopuksen kesämekkoa varten. Mutta koska kesä oli ja meni, eikä mekko koskaan valmistunut (kun en muistanut sitä edes aloittaa), sai kankaalle keksiä uuden käyttötarkoituksen.

Työstin kankaan siten, että laitoin sen ensin laudan päälle ja piirsin laudan ääriviivat kankaaseen. Tämän jälkeen leikkasin kankaan noin 10 cm päästä ääriviivoista ja surautin reunat saumurilla. Seuraavaksi siirryin ompelukoneen ääreen, jolla ompelin kankaaseen noin 1,5 cm levyisen kujan kiristysnauhaa varten. Nauhan sai pujotettua kujaan näppärästi hakaneulan avulla.

Mutta sitten tuli vastaan mutta.

Vaikka miten kiristin ja puristin kangasta kiristysnarun avulla paikoilleen, kangas tuntui jäävän turhan lörpöksi silityslaudan pitkien sivujen puolesta välistä. Ei auttanut, vaikka mitä tein, eli selvästi olin jotakin onnistunut tunaroimaan. Otin nauhan pois kujasta ja vaihdoin tilalle kuminauhan, mutta tilanne ei parantunut. Eipä siis auttanut muu, kuin ottaa käyttöön plan B.

Jätin kuminauhan paikoilleen, koska se tuntui paljon kätevämmältä, kuin nauha, jota piti erikseen kiristellä ja solmia. Silityslaudan päällisen lörpöttämisen pitkien sivujen osalta ratkaisin puolestani siten, että ompelin laudan pitkän sivun puoleen väliin kangaskaistaleen, jonka vedin laudan alta vastakkaisen pitkän sivun puoleen väliin, johon tein nepparikiinnityksen. Tämän avulla sain kankaan kireäksi keskeltäkin.

Ja kyllä näyttää taas kivalta :)10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Lapset ainakin kovasti sitä tuossa ihastelivat :D :D

   Poista
 2. Tuo on kyllä tyylikäs :)

  Taevahan Tosi

  VastaaPoista
 3. Onpa tämä tosi kiva idea! Saatan lainata, kunhan löydän kivan kankaan. Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Tosi kiva! Kaupassahan myydään silityslaudan uusia päällisiä, mutta ei tietenkään noin hienoja.

  VastaaPoista
 5. Lopputulos on kiva, mutta miten ihmeessä lauta saadaan noin huonoon kuntoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuossa postauksessa jo kerroin, niin alunperin pienistä viilloista on aikaa myöden tullut suurempia siksi, että silittäessä olen jokusen kerran onnistunut tökkäämään raudalla viiltoja siten, että ne ovat revenneet hieman lisää. Ja lopputulos on sitten tuo, mikä kuvassa näkyy.

   Se on tosin edelleen suuri mysteeri, että mistä ne viillot on alunalkaen lautaan ilmestyneet. Kyselin mieheltä ja lapsilta, että mitä ihmettä laudalle on tapahtunut, mutta kukaan ei myöntänyt mitään... :D

   Poista