perjantai 4. lokakuuta 2013

Kaulahuivit lakanasta

En enää muista, että mitä kautta eksyin kivaan blogiin, enkä enää muista sen kivan blogin nimeäkään. Mutta sen muistan, että siellä oli kivannäköisiä kaulahuiveja, joihin oli helpot ohjeet. Joten ei muuta, kuin tuumasta toimeen.

Tosin helpot ohjeet eivät sitten käytännössä taaskaan osoittautuneet niin helpoiksi, kuin mitä luulin, joten tein ohjeisiin muutaman muokkauksen. Alla muokatut, eli helpommat ohjeet myös teille :)

Lainasin esikoiselta Novitan "tupsuntekohärpäkettä", jonka avulla villalankatupsu valmistuu noin kolmessa minuutissa. Mutta ei sen tekeminen hirmuisesti pidempään kestä sillä perinteisemmälläkään menetelmällä, joten jos "tupsuntekohäräpäkettä" ei löydy, niin ei hätää :)

Ohjeet:

Leikkaa laskeutuvasta puuvilla (tms.) kankaasta noin 140 x 60 cm pala, taita se leveyssuunnassa kahtia (jolloin se jää noin 140 x 30 cm kokoiseksi) kankaan oikeat puolet vastakkain, leikkaa molemmista päistä kulmat pois, jolloin kaulahuivin päihin tulee ns. kolmiot ja ompele saumat. Muista jättää noin 6-7 cm mittainen kääntöaukko.

Käännä ja ompele kääntöaukko käsin (tai jos olet laiska niin koneella, kuten minä tein). Ja tadaa...se näyttää jo kaulahuivilta. Enää ei puutu kuin ne tupsut :D

Eli seuraavaksi tehdään tupsut. Olen aina ennen tehnyt tupsut siten, että olen leikannut esim. maitopurkista kaksi ympyrää (halkaisija esim. 5 cm), joiden keskelle olen tehnyt reijät (reikien halkaisija esim. 2,5 cm). "Pahvikiekot" asetetaan vastakkain ja tämän jälkeen otetaan pitkä pätkä villalankaa ja isohko neula. Kierretään lankaa reijän ja "kiekon" ulkoreunan ympäri niin pitkään, että pienempi reikä täyttyy kokonaan langasta, eli siitä ei juurikaan enää enempää lankaa saa läpi mahtumaan. 
Tämän jälkeen leikataan saksilla tupsu "auki" ujuttamalla saksien kärjet pahvikiekkojen väliin ja leikkaamalla langat kauttaaltaan katki pahvikiekon ympäri. ÄLÄ VIELÄ IRROTA KIEKKOJA, vaan sido tupsu kokoon villalangalla lankaa kunnolla kiristäen kiekkojen välistä, jolloin langanpätkät kiinnittyvät keskeltä toisiinsa tupsuksi. Solmi tuplasolmulla. Tämän jälkeen voit irrottaa pahvikiekot.
Tasoita tupsun hapsut ja tupsu on tämän jälkeen valmis.

Tee myös toinen tupsu em. tavalla ja ompele ne lopulta kiinni kaulahuivin päihin siten, etteivät ne ihan pienestä vetoliikkeestä irtoa.

Valmis! :D


Koitin kovasti katsella kangaskaappini sisältöä ja pohtia sitä, että minkälaisesta kankaasta nämä kaulahuivit toteuttaisin. Tämä vanha vaaleanpunainen lakana vei tällä kertaa voiton. Kaikki muut kankaat olivat kukkine päivineen vähän turhan kesäisiä, mutta kunhan taas pääsen kangaskaupoille, meinaan pitää silmäni auki. Josko sieltä löytyisi jotakin syksyisempääkin kangasta ja likat saisivat vielä toisetkin kaulahuivit?! :)


4 kommenttia:

  1. Onpa kyllä tosi kivat huivit. Eikä liian kuumat tai paksut, kun ovat puuvillaa. Pitääpä tutustua ohjeeseen vielä tarkemmin jossain vaiheessa tai ulkoistaa vaikka homma anopille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä se...fleece tuntuu vielä tässä säässä vähän liioittelulta, joten piti saada ohuempaa materiaalia olevat kaulahuivut pikkusten kauloja suojaamaan :) Ja anopille ulkoistaminen kuulostaa hyvältä. Meillä anopille on ulkoistettu villasukkien ja tumppujen teko :D

      Poista