lauantai 26. lokakuuta 2013

Sinisten ruusujen metsästys (on hankalaa, ellei mahdotonta)

Kävin eilen ostamassa pikkumiehen nimiäisiä varten sinisiä ruusuja. Tai siis yritin. En onnistunut.

Kaikki kukkakaupat tarjosivat ei oota, sillä sinisiä ruusuja on heidän mukaansa saatavana vain etukäteistilauksena, koska ne tulevat ulkomailta, eivätkä kuulu kukkakauppojen perusvalikoimaan. En kyllä ymmärrä, että miksi. Eivätkö ihmiset halua poika-vauvojen ja kenties hieman isompienkin poikien juhliin sinisiä ruusuja? Luulisi, että niillekin kysyntää olisi. Tai onhan niille...ne muut kysyjät vain tajuavat lähteä liikenteeseen hieman aiemmin kuin minä, jotta he ne siniset ruusut saavat :D

Sinistä kukkaa oli muutoinkin aika nihkeästi tarjolla, joten en saanut mieluista kimppua nimiäisjuhlia varten. Harmitti. 

En kuitenkaan antanut sen masentaa, vaan aloin pohtimaan eri keinoja ruusujen värjäämiselle. Ostin kimpun valkoisia ruusuja, joista suunnittelin siis saavani sinisiä...keinolla millä hyvänsä.

Pohdin terälehtien värjäämistä elintarvikevärillä vesiväripensseliä käyttäen, mutta keksin sitten vieläkin kätevämmän (ja todennäköisesti toimivamman ja vähemmän suttaavan) keinon. Lorautin elintarvikeväriä ruusujen juomaveteen, jolloin ruusut itse tekevät värjäystyön puolestani. Täysin sinisiä ruusuja ei tällä tekniikalla saa, mutta sinistä väriä niihin kuitenkin siinä määrin tulee, että ne poikavauvan juhlapöytään sopivat.


Ruusut ovat olleet sinisessä vedessä nyt noin 20 tuntia. Kimppu on jo selvästi "sinertävä", joten kukat kannattaa laittaa väriin noin vuorokautta ennen h-hetkeä, jotta niihin ehtii nousemaan riittävästi väriä. Meillä juhlat on vasta huomenna, joten ruusut saavat vielä jatkaa värjäytymistä reilun vuorokauden ajan. Mikäli kukien väri muuttuu vielä radikaalisti, laitan teille uutta kuvaa vielä esiin :)


12 kommenttia:

 1. Kerrohan miten kävi. Koitin nimittäin itse samaa ja juhlapäivänä ruusut oli niin karsean kuukahtaneet ja epätasaiset, että lensivät roskiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvin kävi :)

   Ruusut olivat juhlien alkaessa olleet "värivedessä" noin 2 vuorokautta. Sininen väri ei oikeastaan enää tuon kuvaushetken jälkeen lisääntynyt, mutta se tummui tuosta vielä hieman. Ei kuitenkaan kovinkaan radikaalisti. Ruusut kestivät värjäyksen ihan hyvin tuonne juhliin saakka, mutta rilrn illalla ne alkoivat jo hieman nuupahtamaan. Mutta onko niiden elinkaari lopuillaan värin vuoksi, vai nuupahtaisivatko ne jo muutoinkin?!? Sitä en osaa sanoa.

   Tuo väri alkoi puskemaan eilen myös lehdistä läpi. Joten jos ei halua sitä väriä lehtiin, vaan vain ruusun terälehtiin, sanoisin että 1-1,5 vuorokautta värivedessä on sopiva aika. Jos menee yli 2 vuorokauden, alkaa se väri tosiaan paistamaan myös lehdistä ja ruusut saattavat alkaa nuupahtamaan :)

   Poista
 2. Todella kauniit ruusut ja loistavasti oivallettu

  VastaaPoista
 3. Wau, enpä olis tällasta värjäysmenetelmää tullut itse edes ajatelleeksi. Melko kätevää. :)

  VastaaPoista
 4. Siis monta vuotta sitten kukkakaupoissa nimen omaan värjättiin ruusut laimennetulla musteliuoksella. Se pitää olla ihan nupullaan oleva ja kuumaa litkua yön yli ja seuraava päivä muistaakseni tavalliseen veteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeillaan siis seuraavaksi näillä ohjein :)

   Poista
  2. pystyykö värillisiä ruusuja värjäämään? esim keltaisia punaisella? olisi kiva jos vastaisit mahd pian

   Poista
 5. pystyykö myös värillisiä ruusuja värjäämään? esim keltaisia ja niihin laittaa punaista?

  VastaaPoista
 6. pystyykö värillisiä ruusuja värjäämään? esim keltaisia punaisella? kiitos jos vastaisit pian :) ja ihania tuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa, sillä en omaa moisesta kokemusta. Mutta oman logiikkani mukaan keltaisia ruusuja kyllä pystyy järjäämään punaisella. Lopputulos olisi luultavastikin oranssi, eli ruusun terälehtien kärjet olisivat oranssit ja muu osa ruususta olisi keltainen...tai oranssitäpläinen, kuten omat ruusuni olivat sinitäpläisiä :)

   Poista