lauantai 30. marraskuuta 2013

Jokos taas vähän tuunatuttais?

Ideat sen kun lisääntyy, sillä olin taas uudella tuunauskurssilla :D

Tällä kertaa kurssi kulki nimellä "joulukoristeita kierrätysmateriaaleista" ja kurssin vetäjänä toimi jälleen Terhi Forsblom. 

Omiin suunnitelmiini kuului tehdä ulko-oveemme uusi, talvinen kranssi, sekä askarrella sen lisäksi jotakin jouluista. Otin myös esikoiseni kurssille mukaan, sillä hänkin on innostunut kaikenlaisesta tuunaamisesta ja puuhaamisesta ja kovasti likka ilostuikin, kun aamulla paljastin minne olemme menossa. Kerroin likalle etukäteen vain sen, että olen keksinyt meille kivaa tekemistä lauantaille, mutta koko totuuden kerroin vasta, kun olimme jo matkalla kurssille :)
 


Kranssin tuunasin vanhasta kranssista, joka oli niin ruma, etten edes tiedä, miksi meiltä moinen löytyi...ei siis mitään muistikuvaa siitä, että mistä se on meille tullut. En ainakaan myönnä sitä itse mistään ostaneeni...olisikohan joltain sukulaiselta meille aikoinaan raahauntunut? :D


Ensin poistin kaikki kranssin härpäkkeet. Tämän jälkeen maalasin kranssin valkoisella spraymaalilla, jonka jälkeen kieputin sen ympärille rautalankaa. Porasin vanhaan piparkakkumuottiin reijän, jonka läpi pujotin rautalankaa, jolla kiinnitin piparkakkumuotin kranssiin. Muotin sisälle kiinnitin "kristallin", jonka olen dyykannut taloyhtiömme roskakatoksesta muutama vuosi sitten. 
 
Dyykattuja kristalleja päätyi myös kranssin ympärille klemmareiden avulla. Nopeaa, helppoa ja vielä nättiäkin :D


Ulko-ovemme oli totisesti jo uuden koristeen tarpeessa, sillä edellinen (siskoni vuosi sitten tekemä) koriste oli jo parhaat päivänsä nähnyt. 

Suunnitelmiini tosin kuuluu tämän muokkaaminen uuteen uskoon...jos ei muuta, niin revin vanhat sammaleet sen sisältä pois, littaan sydämen littanaksi ja maalaan verkon valkoisella spraymaalilla. Ehkä se sitten jatkossa koristaa vajan ovea? Tai jospa sen laittaisi roikkumaan takaoven viereen? Eiköhän sille joku paikka vielä löydy, kunhan se on tuunattu ensin uuteen loistoon :)
 

 
Tuunasin meille myös kivan joulukorttitelineen. Siihenkään ei vaadittu muuta, kuin spraymaalia, olkitähti, kuumaliimaa ja muutama pieni pyykkipoika. Ei siinä kauaa nokka siis tuhissut, kun tämän tein. Mikäli innostuit ideasta, niin moisen kartion tekee vaikka kanaverkosta, jolloin siinä pystyy käyttämään ihan tavallisen kokoisia pyykkipoikia :)



Eräs kurssilainen toi tullessaan vinon pinon sytytystikkuja (myydään Biltemassa nimellä "sytykkeet"), joista likka teki joulukuusen. Tämä on tosin vielä kesken, sillä se tulee saamaan päälleen maalipinnan ja koristeeksi ainakin nauhaa. Muut suunnitelmat ovat likalla vielä kesken. Ideoimme yhdessä kuuselle laudankappaleesta jalkaa, jolloin se pysyy pystyssä ja sen voi ottaa vaikka pikkusiskojen kanssa leikkeihin mukaan. Ehkä tänä vuonna pet shopeillakin on oma joulukuusi? :D


Likka teki kurssilla toisenkin joulukuusen. Tämä kuusi valmistettiin vanhasta kirjasta, jonka hain kirjaston "ota tästä"-laatikosta.


Kuusen koristeena oleva latvatähti on jostakin vanhasta joulukoristeesta, kuusen nauha on pitsiä, jonka spraymaalasimme punaiseksi. Kuusen reunoilla on hilettä, mutta kuvausteknisistä syistä johtuen se ei juurikaan näy. Lisäksi kuusessa on kultaisia tähtiä.


 Kurssilla tehtiin paljon muutakin vanhoista kirjoista ja lehdistä.

Tässä valmistuu joulukoristeita vesi-erikeepperi-seoksen ja vanhan kirjan sivujen avulla.





Paperista saa myös söpöjä rasioita. Tällä mallilla syntyy ihanat rasiat vaikka kuuseen ripustettavaksi. Rasian sisälle voi piilottaa vaikka karkin. Ensi jouluna kuusestamme tuleekin näitä "karkkirasioita" löytymään :)





Jo edellisellä tuunauskurssilla tehtiin paperista riippuvia koristeita...tällä kertaa koristeeksi valikoitui tähden muoto.


 Kotiin päästyäni pikkutytöt pyysivät, että hekin saisivat tuunata äidin kanssa...tämä tuunaustyö on riittävän helppo toteuttaa pikkuistenkin kanssa, joten tähän työhön päädyimme. Tytöt leikkasivat palloja kirjan sivuista ja ensimmäinen koriste on jo saatu valmiiksi ja asennettu roikkumaan tyttöjen huoneeseen. Huomenna aamusta jatketaan sitten vielä lisää askarteluja, jotta loputkin koristukset saadaan valmiiksi :)


Papereista voi taitella myös tähtiä. Mutta älkää kysykö, että miten, sillä en tiedä :D


Paperista saa loihdittua myös kauniita kartioita. Nämäkin sopivat kuuseen ripustettaviksi.
 

Myös tämä on helppo ja nopea toteuttaa.


Myös pitsi ja kankaat ovat kova sana joulutuunailussa. Pitsiliinasta ja piparkakkumuotista tuunaa kauniin, riippuvan joulukoristeen vaikka ikkunaan. Tämän ajattelin itsekin toteuttaa, sillä jemmaan jäi vielä muutama anopin kätköistä löytynyt piparkakkumuotti.


Tämä seuraava kuului ehdottomasti suosikkituunauksiini. Harmi vain, etten sitä itse toteuttaa osaa, koska en edelleenkään osaa virkata. Tai osaan kyllä, mutta vain joko suoraa ketjua, tai isoäidin neliöitä. Mikään muu ei onnistu. Mutta ehkäpä joku teistä lukijoista tuon virkkaamisen jalon taidon osaa ja saa tästä ihanan idean :)


Myös CD-levyt voi tuunata jouluisiksi.


Ja luonnonmateriaaleja kannattaa ehdottomasti hyödyntää jouluaskarteluissa.



Sekä huovat, kankaat, helmet ja napit.


Myös pahvinen säilytysrasia sai kurssilla uuden, jouluisemman ilmeen.


Ja säilytysrasian kannen koristelussa käytetty kakkupaperi päätyi vielä jatkokäyttöön, kun lasipurkista tuunattiin "jouluinen lasipurkki".


 Kurssilla tuunattiin myös tuikuista. Metalliset tuikkufoliot muuntuivat tähdiksi...



... ja muoviset joulukuusen oksille ripustettaviksi koristeiksi.


 


Tuikuille tehtiin myös uusia kippoja sekä pilttipurkeista...


 ...että tonnikalapurkeista.


Tonnikalapurkin tuunasin teippaamalla purkin kylkeen pitsiä, jonka jälkeen maalasin purkin spraymaalilla. Kun maali oli kuivunut, poistin pitsin. Porasin purkin kylkiin reijät, joista ujutin rautalangan paikoilleen. Näin jälkikäteen tulin kyllä hieman katumapäälle tuon rautalangan suhteen. Tykästyin ideaan kyllä kovasti noin niin kuin muutoin, joten ajattelin ostella muutamat tonnikalapurkit ja tehdä keittiön pöydälle vähän isomman kasan (7-8 kpl) tuikkukippoja...mutta tällä kertaa ilman raulatankaa, sillä kippoja ei tulla ripustamaan minnekään. Kaapista löytyy myös yksi ulkotuli, jonka ajattelin polttaa pois, jotta saan myös hieman isomman purkin sinne pienempien joukkoon. Ja ehkäpä koitan haalia jonkun hieman korkeammankin purkin vielä projektiini mukaan?! :)


Lopuksi vielä paistinpannu, joka koki melkoisen muodonmuutoksen. Paistinpannu oltiin jo kotosalla maalattu liitutaulumaalilla, koska alkuperäiseen suunnitelmaan kuului se, että pannuun kirjoitetaan joulutervehdys. Mutta suunnitelmiin tulikin kurssin aikana muutos. Tai jos nyt ihan totta puhutaan, niin melko monta muutosta :D

Aluksi paistinpannut takapuolelle laitettiin pitsiliina, jonka päälle suihkutettiin "lunta". En muista, mikä tuon "lumen" oikea nimi on, mutta se on sitä suihketta, jolla voi ikkunaan suihkuttaa "lunta". Selvensikö? Toivottavasti :D



Pannu ei kuitenkaan tällaisenaan miellyttänyt omistajaansa, joten "lumi" pyyhittiin pois ja pannu käännettiin ympäri. Pannun sisälle liimattiin tähtiä (jotka oltiin leikattu vanhasta pimennysverhosta) ja "lumen" spreijaamista kokeiltiin nyt uudelleen. Tässä välissä pannuun oltiin jo kirjoitettu liiduilla "jouluteksti", joka todettiin kuitenkin pannuun sopimattomaksi.

 

Kun liina oltiin poistettu, oli aika tuunata pannun kahva. Kahvaan kiinnitettiin sytyketikku, johon oltiin leimasimella painettu jouluntoivotus...lisäksi kahvaan kiinnitettiin jouluinen saappaan kuva ja ripustusnaru.


 Koska pannu oli vielä jotakin vailla, kiedottiin sen ympärille silkkinauhasta ja paperinarusta tehty punos. Tämän jälkeen pannu ei enää ollut pannu, vaan ovikranssi. Melkoinen muutos, eikö?


Jälleen kerran pitää lähettää kiitokset tuunaajille, jotta sain kuvata tuotoksianne ja laittaa ne blogiini esille :)

Niitä viime postauksessa näkyneitä joulukrääsiä en käyttänytkään mihinkään, mutta osalle niistä on jo Suunnitelma. Vaaleansinisen sydänkorin maalasin eilen valkoiseksi ja näillä näkymin se jää sellaisenaan käyttöön. Kultaiset enkelit maalaan mustiksi ja ripustan ne jonnekin roikkumaan. Poro saattaa tulla käyttöön sellaisenaan...tai sitten se vaihtaa talviturkkiin, eli valkoiseen väriin. Katsotaan, katsotaan ;)

Ei muuta, kuin tuunailemisiin!!!


2 kommenttia: