perjantai 20. huhtikuuta 2012

Jos muutkin, niin kyllä minäkin

Muutama viikko sitten törmäsin useammassa blogissa ja netissä muuallakin kysymyksiin ja pohdintoihin siitä, miten paljon perheillä menee kuukaudessa rahaa ruokakauppaan...ja saisiko sitä summaa supistettua vähän pienemmäksi.

2010 helmikuussa pidin huvin ja urheilun vuoksi "penninvenytyskuukauden", jonka aikana kirjasin tarkasti kaikki ruokakauppaostokseni ylös. Tavoitteenani oli pitää perhe sapuskoissa siten, että kauppaan menisi rahaa vähemmän kuin ennen ilman, että tinkisin terveellisyydestä.

Yleensä meillä menee kauppaan kuukaudessa noin 700-900 euroa. Tämä ei misään nimessä ole pelkkä ruoan osuus, vaan se sisältää muutakin. Hygieniatarpeita, puhdistusaineita, wc-paperia, vaippoja ja ehkä jokusen vaatteenkin. 
Ja lisäksi sitten ne herkut. Niihin on tupannut menemään euro jos toinenkin...lopulta aika monta kymmentä euroa.

Kun venyttelin penniä kuukauden, oli lopputulos se, että kauppaan meni kuukaiden aikana rahaa 550€, josta ruoan osuus oli vajaa 400€. 

Söimme tuon kuukauden aikana hyvinkin ravitsevasti, pidimme lasten syntymäpäivät kakkuineen päivineen ja kyllähän sinne yksi jos toinenkin "heräteostoskin" mahtui. Tulinkin siis siihen lopputulokseen, että kauppalaskussamme on aika paljon ilmaa ja että halutessani saisin kauppaan menevän summan pienemmäksi.

Seuraavan kerran testasin tätä samaa vuonna 2011. Tuolloin tavoitteeni oli sen samat 550€, mutta ihan siihen en pystynyt. Kauppaan meni tuolloin 590€, mutta mikäli olisin jättänyt ostamatta ne kolmet kengät, joista kalleimmat taisi olla noin 70€, budjetti olisi kyllä pitänyt. Mutta onhan tuokin nyt silti parannus siihen entiseen, joten tyytyväinen olin.

Ja nyt olisi sitten vuosi 2012 ja tämän vuoden penninvenytys on vielä tekemättä. Joten teen sen nyt.

Mulla on jäljellä kuitit parista viime kauppareissusta, joten laitetaan tällä kertaa aloituspäiväksi 16.4. ja penninvenytysprojektin viimeinen päivä on siis 15.5.

Rajaan tämän nyt niin, että se koskee VAIN ruokakauppaostoksia. Eli niitä mitä ostan S-marketista, Prismasta tms. En laske tähän eläinten ruokia (ostan ne eläinkaupasta), enkä mahdollisia ulkona syömisiä tai kahvitteluja. Eli vain ne tuotteet, jotka ostan ruokakaupasta.

Edellisillä kerroilla sain kuulla vähän napinaa siitä, ettei ostokseni ole todellisia penninvenyttämisiä nähneetkään. Tämä saattaa sinänsä olla aivan totta, sillä varmasti joku pärjää pienemmälläkin, kun on pakko. Mutta kyllä tämä MEILLE on penninvenyttämistä, sillä aion jälleen tähdätä siihen 550 euroon joka on lähes PUOLET vähemmän, kuin normaalisti. Viime kuussa ruokakauppaan on mennyt 1060€, joten siihen nähden me kyllä venytetään penniä.

Jotta tällasta tällä kertaa. Katsotaan miten ämmän käy :)

16.4. S-market

4 * maito 3,32€
8 * maitorahka 6,16€
raejuusto 2,35€
banaanijogurtti 1l 1,03€

broilerin fileesuikale marinaadissa 2,44€
2 * kalkkunan ohut leike naturel 8,80€

makaroni 0,28€

banaani (1,39€/kg) 2€
appelsiini (0,99€/kg) 2,38€
sipuli (0,89€/kg) 1,09€
kurkku (3,49€/kg) 0,80€
peruna-sipulisekoitus 1,09€
peruna 2 kg 1,15€

talouspaperi 2,10€
pyykinpesujauhe 3,29€

saippuakuplien puhalluspullo 1,15€

muovikassi 0,18€

YHTEENSÄ: 39,29€


Maitorahkaa meillä kuluu paljon. Sitä syödään päivittän ja vain yksi merkki kelpaa, koska muut maistuu pahalta. Eli tässä heti alkuun yksi asia, josta emme tingi. Tai ehkä vielä minä voisinkin tinkiä, mutta mieheni huumorintaju saattaisi tuolloin olla jo vähän turhan kovalla koetuksella, jos ostaisin väärää merkkiä :D

Jotta saatte paremman kuvan siitä miten olen koittanut säästää, olen laittanut punaisen lapun tuotteet (-30%) listaan punaisella. Eli olen valinnut niitä tuotteita joissa on päiväys lähellä. Osa valmistetaan ruoaksi samana päivänä ja loput pakastetaan, joten nuo punaiset laput passaa meille vallan hyvin :)

Meillä on kotona viime vuodesta jäljellä vain yksi saippuakuplapuhalluspullo...ja kukaan ei kyllä kestä sitä huutoa mitä siitä tulee, kun niitä on vain sen yksi ja pikkutyttöjä kaksi, joten katsoin parhaaksi hankkia myös toisen.

Ja sitten ihan puhdas moka...muovipussi. Moka ei ole onneksi iso, mutta pienistä puroista kasvaa suuri meri, vai miten se sananlasku nyt menikään. 


17.4. S-market

3 * makuviili 0,65€

YHTEENSÄ: 39,94€

Kävin pikapikaa kaupassa ostamassa tytöille välipalaa. Mukaan tarttui Valion makuviilejä -30% hinnalla. Aiemmin en muistaakseni ole jogurtteja tai viilejä  ostellut punaisella lapulla, kun jotenkin sitä on tullut ajateltua niin, ettei niitä ehdi kuitenkaan syömään. Mutta noissa viileissä oli päiväystä jäljellä seuraavaan päivään, eikä kyseessä ollut viimeinen käyttöpäivä vaan parasta ennen-päivä. Joten ne ehtisi kyllä syömään vielä myöhemminkin, jos niikseen.


20.4. Prisma

 maito 0,57€
3 * maito 2,43€
 mansikkakeitto 2,05€
viipalekurkku 0,99€
punajuuriviipale 0,99€
ketsuppi 1,09€
10 * maitorahka 7,50€
2 * juusto 11,58€ 
salaattikastike 2,09€
sinappi 2,17€ 
jäävuorisalaatti (2,19€/kg) 1,69€
raejuusto 2,30€
raejuusto 1,61€
vaniliinisokeri 0,95€
vaniljasokeri 1,70€
paprika (3,49€/kg) 0,81€
tuorejuusto 1,23€
tomaatti (2,29€/kg) 1,29€

 kaurahiutale 0,99€
4-viljan hiutale 1,13€
2 * corn flakes 1€
3 * makupala-leipä 5,97€
ruisrokit 2,20€
2 * ruukkusalaatti 1,66€

 pasta 1,75€
riisi 1,59€
vehnäjauho 0,79€
irtokarkki 2,35€
5 * makaroni 1,10€
spagetti 0,99€
4 * kerma 1,96€
(2 kermaa jäi pois kuvasta)
kaardemumma 1,19€
2 * leader protein-patukka 2,36€
fazerina suklaapatukka 0,56€
dietmix patukka 1,35€

sika-nauta jauheliha 3,98€
naudan jauheliha 5,08€
broilerin filesuikale 2,37€
kananpojan fileviipaleet 3,42€

Kuvasta jäi uupumaan savustettu perhekalkkuna, joka on siis leikkele leivänpäälle. Näitä paketteja ostin 2 ja hinta niille oli yhteensä  5,98€

vaippapaketti 13,95€
konetiskitabletti 8,48€
vanish-tahranpoistojauhe 5,06€
keittiösieni 1,06€
pyykkipulveri 3,36€
siivousliina 1,44€
tiskirätti 1,18€
wc-raikastin 2,29€
saippuavilla 1,40€

 
greippijaffa 2,57€
pommac 3,03€
jyrsijän puru 2,68€
 yleispuhdistusuihke 2,54€
keittiöpuhdistussuihke 2,42€
pullorahja 1,06€
3 kpl pikkuhousuja 5,06€
hammasharja 1,61€
hammasharja 0,84€
hammasharja 0,89€
hammastahna 1,61€
suihkusaippua 1,44€
muumishampoo 2,34€

loppusumma: 157,75€

YHTEENSÄ: 197,69€

Tällä kertaa mukana oli punaisen lapun tuotteiden lisäksi monen monta muutakin tarjoustuotetta. Niiden erottelu oli hieman hankalaa, joten merkkasin kaikki aletuotteet punaisella. Prismassa on asiakasomistajapäivät, jolloin kaikki pesuaineet, hygieniatuotteet yms on -15% alennuksessa...siksi tämä ostosreissu painottui sinnepuolelle melko paljon.

Mutta kyllä sitä ruokaakin löytyi alennuksella...kaikki lihat oli päiväystuotteita, joten ne sai taas vähän halvemmalla. Myös muutama muu punaisen lapun päiväystuote löysi tiensä ostoskärryihini.

Leivät olen yleensä hakenut Vaasan & Vaasan myymälästä, jolloin ne saa todella edullisesti...mutta kun sieltä ei saa Salosen IHANIA leipiä, joissa on hunajaa ja rusinoita, niin niitä piti sitten ostaa Prismasta. Ja Ruisrokkeja myös...nekin on ihan superhyviä. Eli taas tuli tehty ostoksia, joista en suostunut tinkaamaan. Mutta kyllä siellä sitten taas toistaalta oli useampi Xtra-tuotekin, eli halpaversio toisesta tuotteesta.

Munat jäi ostamatta, joten huomenna pitää mennä ostamaan niitä kaupasta. Koitan olla ostamatta mitään ylimääräistä, jotten budjetti ala nitisemään ja natisemaan liitoksistaan :)

11 kommenttia:

  1. Olen itse miettint myös kuinka paljon ruokaan menee kuukaudessa!!!
    Meillä 4-henkinen perhe ja lapset 2 ja 4 v. joten kulutus ei siltä osin ihan mahdoton. ja mitään suklaavanukkaita tai mitään yilimääräistä meille ei osteta, ihan vaan perusruokaa. Ja silti kuluu 500-600e kuukaudessa!! Ja lapset saavat siis lounaan ja välipalat päivähoidossa, eli niitä ei tarvitse hankkia. Ja siihen nähden tuo 600e liikaa. Asumme Helsingin keskustassa ja lähikaupat (Alepa) aika kallilta..

    - HeidiM

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet lähikaupat ovat tosiaan melko tyyriitä ja ostoskorin hinta siellä suhteessa isompaan kauppaan saattaa olla merkittävästikin suurempi.

      Itse pyrin käymään Prismassa kaksi kertaa kuussa, vaikka S-marketissa on mielestäni varsin kohtuullinen hintataso. Tietyt tuotteet saa kuitenkin Prismasta edullisemmin ja toki on niitä tuotteita, mitä ei pienemmästä kaupasta saa.

      Sinänsä en ole huolissani ruokakauppaan menevästä rahasummasta, koska hassaan sitä niin paljon turhempaankin...mutta tietyllä tapaa tuntuu järkevältä aina välillä tsekata se tilanne...mitä sieltä oikein tulee kotiin kannettua ja millä hinnalla, jos saan sumaa kutistettua lähes puolet pienemmäksi ilman, että oikeastaan mistään edes tingimme?!

      Poista
  2. Itse aloin viime sunnuntaina pitämään kirjaa menoista, ja todellakin eriteltynä KAIKKI kulut. Herkuista ym. kertyy yllättävän nopeasti iso summa. Nyt teen kululaskentaa päivittäin (en kyllä säästä kuitteja) ja ensi kuusta alkaen teen laskennan kahden viikon välein. Tavoitteena olisi saada säästöönkin jotakin suuremmin kuitenkaan tinkimättä. Punaiset laput onkin hyvä käyttää hyödyksi. Tsemppiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen aika huono säästämään, ellei mulla ole jotakin konkreettista kohdetta, jota varten säästän.

      Koiraa varten sain melko nopeasti yli 1000€ säästöön, mutta vaikka olen koittanut säästellä ulkomaanmatkaa varten, niin eipä sinne säästötilille mitään ole ilmestynyt. Tarvitsen siis riittävän konkreettisen säästökohteen, jonka todella haluan, jotta onnistun :D

      Mies osaa onneksi tuon säästämisen jalon taidon sitten vähän paremmin :)

      Tsemppiä myös sulle :)

      Poista
  3. Kiva, kun kirjoitat noin perusteellisesti ja jaksat laittaa kaiken ylös :).

    Itse kiinnitin huomiota juurikin noihin vaippoihin...Lidlistä saa housuvaippoja suhteessa kaikkia merkkejä halvemmalla ja ovat tosi hyviä. Oletteko koskaan koittaneet niitä? Vai ostatko Liberoita kerholahjojen toivossa? Lahjoille tulee huima hinta...

    Rainbowta ja X-traa näyt ostaneenkin. Itsekin suosin juuri aina noita kaupan omia halppismerkkejä esim talouspapereissa ja joissain kuivatuotteissa. X-tran hammastahnakin on ihan kuin Colgaten (?) vastaava, puolta halvempaa vaan. Lihoja en osta noilta halpismerkeiltä, niissä maistuu ja TUNTUU se halpuus suussa :x:x:x.

    Tavishammasharjatkin ovat melkein puolta halvempia kuin nuo "merkkiharjat". Keittiösuihketta saa hyvin lisäämällä tyhjään suihkupulloon Fairya ja lämmintä vettä :). Pitkässä juoksussa rutkasti halvempaa kuin keittiösuihke nimellä merkityt litkut ja teho on sama, jollei parempikin ;).

    Edellä ohjeita, missä voisit vieläkin venyttää penniä :)).

    Ketkä eläimet teillä käyttää puruja? Meillä ajaa lämmityspelletti kanilla purun asian. Ei suttaa LÄHESKÄÄN niin paljon kuin puru.
    Onko tellä lähellä koulua?! :D Sieltä saat parhaassa tapauksessa ilmaiseksi teknisessä töissä syntynyttä purua, joka ainakin meidän koulussa imetään imurilla isoihin pusseihin ja menee valitettavasti roskiin. Tätä olen harmitellut. Olisi esim juuri hevosten kuivikkeena tmv tosi jees :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itselleni lisävinkeistä :)

      Olen kyllä kuullut Lidlin hyvistä vaipoista, mutta mulla on silti kovat ennakkoluulot niitä kohtaan.

      Ollaan kokeiltu Muumi-vaippoja, Pampperssia, Nature-vaippoja ja sitten vielä joitain vaippoja nimeltä Huggies tjtn. sinnepäin. Enkä ole ollut tyytyväinen. Liberon olen ihan äärimmäisen hyväksi todennut, joten sille tielle olen sitten jäänyt.

      Vaippojen laadusta en ole misään nimessä valmis tinkimään...ja entisten huonojen kokemusten johdosta en siis ole hirmuisen innokas taas testaamaan uusia vaippoja. Toisaalta taas siinä on kyllä sekin puoli, että jos ne olisivatkin hyviä, niin siinä sitten tosiaan säästyisi jokunen ropo.

      Mutta tämän penninvenytyskuun aikana en niitä voi ostaa, koska ne olisivat ns. ylimääräisiä...tuo yksi paketti kun riittää koko kuukaudeksi kahdelle lapselle, eli lisätarvetta vaipoille ei enää enempää tämän projektin aikana ole :)

      Kerholahjoja en tilaile, eli ostan laadun, en lahjojen vuoksi :)

      Noista hammasharjoista vain yksi oli merkkiharja...muut olivat halpisharjoja. Hammasharjan kohdalla määritteli ostopäätöksen se, että harjoja piti olla kolmessa eri koossa. Meillä on muksut siis tottuneet siihen, että pienimmällä on pienin, keskimmäisellä keskikokoinen ja vanhimmalla suurin. Tämä helpottaa sekä lapsia, että vanhempia muistamaan, että mikä harja oli kenenkin :D

      Mutta ehkäpä ne harjat voisi merkitä jotenkin muutoin...täten voisi ostaa kaikille samanlaiset ja siis niistä edukkaista merkeistä :)

      Mä rakastan tuota Tolu-suihketta! Se on NIIN hyvä, ettei parempaa ole vielä vastaan tullut :D Muutama viikko sitten ostin vastaavaa toiselta merkiltä ja se oli kyllä iso pettymys...toista pulloa ei enää meille sitä litkua tule.

      Mutta mä voisin kyllä testata tuota vesi + fairy-seosta päivittäiskäytössä...lähinnä ruokapöydän putsaus ruokailun jälkeen, työtasojen putsaus ruoanlaiton jälkeen ja lattialle tulleet tahrat ovat niitä, joihin tuota Tolua päivittäin käytetään.

      Tuo toinen pullo puolestaan on sellaisia tahroja vastaan, mihin ei muut litkut tehoa...siis edes tuo Tolu. Eikä muuten tehoa Fairykään, kokeiltu on.

      Meillä on keittiössä valkoisen työtasot ja jos pudotat siiten vaikka tipan mustikan tai punajuuren lientä, etkä heti pyyhi sitä, se ei enää lähde pois. Siitä jää siis sellainen haalea lila jälki...se jotenkin imeytyy siihen pöytään.
      Mutta tuo sininen pullo pitää sisällään jotakin sellaista myrkkyä, että sitä kun suihkasee ja pyyhkii samantien pois, niin tasot loistaa taas puhtaan valkoisina. Se sisältää valkaisuainetta, joten liekö siinä syy moiselle. Mitään muuta keinoa en tosiaan ole vielä löytänyt.

      Seli, seli? :D :D :D

      Gerbiilit käyttää puruja. Ja ne nimenomaan tarvitsevat puruja, jotta voivat kaivaa, joten niille pelletti ei sovellu. VAPO-pelletti on kyllä meille tuttu...ollaan käytetty sitä kissanhiekkalaatikossa :)

      On meilläpäin kouluja, mutta gerbiileille tulee antaa pölisemätöntä purua, eikä nuo koulujen purut taida moisia olla, kun ne ovat niin paljon hienojakoisempaa. En siis uskalla ottaa sitä riskiä, että pojille tulee hengitystieongelmia.

      Gerbuilla kun on valitettavan paljon naksua, johon meilläkin on kertaalleen koko poikue kuollut :(

      Mutta kiitos siis vinkeistä. Mä voisin tosiaan kokeilla niitä Lidlin housuvaippoja, kun nuo vaipat alkaa olemaan loppumaan päin. Ja sitä fairysuihketta voisin testata heti, kun joku suihkepulloista tyhjenee :)

      Poista
  4. Itse mieluummin käyn torilla ja kauppahallissa. Pakon edessä cittarissa ihan vain siitä syystä, että olen tarkka noista lihoista (syyn varmaan arvaatkin).

    Mutta en kyllä malttaisi alkaa noita hintoja laittamaan ylös ja laskea mitä kuukaudessa menee oikeasti ruokaan. Arvio on 0-1000e riippuen siis hyvin monesta seikasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ikävä Turun toria...täällä kun ei moista samassa määrin ole :/

      Mäkään en jaksa kuin kuukauden...ja sitten riittää. Ei näin tarkka kirjanpito pidemmän päälle sovi ihmiselle, joka käy kaupassa 15 kertaa kuussa :D

      Poista
    2. Turun tori on muutenkin ihan omaa luokkaansa.

      Poista
  5. Tosi mielenkiintoista seurata teidän ostotottumuksia.
    Vaikka ei sitä penninvenytykseksikään kutsuisi, tekee se ihan hyvää seurata jonkun aikaa miten paljon menee mihinkin taloudessa, että hahmottaa mistä olisi ehkä mahdollisuus säästää.

    Meidän ruokakauppa on Lidl, ostamme sieltä ihan kaiken. Vain ihan yksittäisiä juttuja ostan sitten S-marketista tai Citymarketista, kuten Rainbow muromysliä ja Euroshopper etikkaa litran pullossa.

    Kokeileppas myös Lidlin keittiösuihketta, on tosi tehokas rasvan irrottaja! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on Lidl, mutta jotenkaan en vaan osaa siellä asioida. Kyllä mä siellä muutaman kerran vuodessa käyn, sillä siellä on muutamia juttuja jotka on ihan parhaita, kuten esim. krutonkit...mutta arkikaupaksi siitä ei meille ole.

      Mutta seuraavalla ostosreissulla voisin kokella sitä keittiösuihketta. Nyt on Lidl-listalla siis jo vaipat ja suihke :D

      Poista