keskiviikko 22. elokuuta 2012

Sauvasekoittimella voi tehdä muutakin, kuin ruokaa

Viime postauksessa kerroin ostaneeni sauvasekoittimen, mutta sen käyttötarkoituksesta olin vielä vähän hyshys. Mutta nyt voin sen paljastaa. Tein saippuaa :)

Ja oli kyllä varsin mukavaa puuhaa. Ja se tuoksu!! Oijoi! Kyllä oli ihana hunajantuoksu keittiössä, kun saippuat olivat muoteissaan. Sitä lipeän pahaa hajua en misään vaiheessa itse huomannut, sillä tein lipeän veteensekoittamiset aina ulkona, hengityssuojan kasvoilla ja vielä varmuudeksi naama lipeästä poispäin hengitellen. Turvavarustuksella (hanskat, lasit ja hengityssuojain, sekä pitkähihainen paita) oli oikeastikin ihan jopa käyttöä, sillä onnistuin ruiskimaan saippuamassaa käsivarsilleni...onneksi oli hanskat ja pitkähihainen paita, sillä muutoin olisi kyllä tehnyt kipeää.

Huhu kertoi apteekista ostettavan lipeän hinnaksi paljon suurempaa summaa, kuin mitä Bilteman lipeän hinta on (myydään nimellä Kaustisen sooda), joskisn Bilteman lipeällä kaikki eivät ole saippuanteossa onnistuneet, koska se ei ole 100% lipeää, vaan 80-100%. Päätin kuitenkin ottaa riskin. Ja se kannatti. Saippuat näyttävät ihan siltä miltä saippuan kuuluukin näyttää :)

Tein saippuaa kahdella eri reseptillä, joista toinen oli ihan perus oliiviöljysaippuaresepti ja toinen oli kosteuttava saippua, johon tuli sitten useampaa rasvaa. Oliiviöljysaippuaan en lisännyt väriä tai tuoksuja, mutta kosteuttavasta saippuasta tein hunajasaippuaa ja keltaista hunajasaippuaa. Saas nähdä miltä saippuat sitten valmistuessaan tuoksuvat ja näyttävät. Värihän tulee ymmärtääkseni vielä muuttumaan.


             Oliiviöljysaippua    Kosteuttava hunajasaippua    Keltainen kosteuttava hunajasaippua


Tänään aamulla, eli noin 12 tunnin kuluttua otin jo selvästi vaalentuneet saippuahalot muoteistaan (maitopurkeista) ja leikkasin ne veitsellä saippuapaloiksi. Kosteuttava saippua oli kuin pehmeää voita, mutta oliiviöljysaippua oli tässä vaiheessa jo niin kovaa, että leikatessa se passasi pikkusen murtumaan. Mutta ehkei tässä ihka ensimmäisessä saippuaerässäni ole tärkeintä ulkonäkö vaan se, että siitä edes tulee sitä saippuaa :)


                   Oliiviöljysaippua    Kosteuttava hunajasaippua  Keltainen kosteuttava hunajasaippua


Saippuat ovat valmiita noin 3kk kuluttua. Parhaimmillaan ne ovat kuitenkin vasta 6-12kk kuluttua. Ei siis mikään pikajuttu lainkaan, mutta pääasia, että ovat jouluksi valmiit, jotta saan kääritty muutaman pukinkonttiinkin :)
4 kommenttia:

 1. Wou, hei sun pitää pitää sit kun saippuat on valmiita arvonta jossa vois voittaa yhden =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei huono idea :D Ihan ehdottomasti tämä toteutetaan :)

   Saippuaahan ei oikeasti saa myydä tai antaa kenellekään ilman tarvittavia lupia. Ilmeisesti saippua luokitellaan elintarvikkeeksi tjtn. Mutta soitin nyt paikalliselle terveystarkastajalle (joka niitä lupatarkastuksia tekee) ja sain hältä luvan antaa blogini arvonnassa yhden saippuapalan arvonnan voittajalle. Joten lupa-asiakin on nyt kunnossa! :)

   Poista
 2. Tuo arvonta onkin kiva idea. Muutenkin saippuoiden valmistus vaikuttaa hauskalta puuhalta. Aika kauan vaan saa odotella valmiita tuotoksia. Enpä ole tuotakaan tiennyt, että lupa myymiseen vaaditaan, aina oppii uutta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Mialla välähti :D

   Oli tosiaan kivaa puuhaa, eikä ollut vaikeaa. Joten jos yhtään kiinnostaa, niin kannattaa kokeilla itsekin, vaikka sitä valmistumista saa tosiaan melko pitkään odotella. Mutta jos nyt vaikka kerran kuussa tekee satsin, niin sitten on joka kk. aina uutta saippuaa tulossa. Kätevää :)

   Poista