perjantai 14. tammikuuta 2011

Miten Chef myy?

Aina silloin tällöin multa kysellään sitä, että mitä teen edistääkseni myyntiä. Ja koska tätä kysyttiin nyt erikseen vielä blogissakin, niin vastaan oikein isosti :D

En osaa nimetä mitään yhtä juttua, mikä mulla on SE juttu, joka edistää myyntiä. Luulen että niitä on monia.

Loosin ulkonäkö ja siisteys on varmaan aika kärkipäässä, sekä se, että loosissa on ilmoitettu ne koot, mitä siinä myydään. Käytännössä tämä tarkoittaa ensinnäkin tavaroiden järkevää asettelua ja toisekseen riittävän tiheää loosin siivousta. Sekä tietenkin lappua jossa lukee, mitä kokoa loosissa myydään.

Jos loosissa myydään sekä tytölle, että pojalle, tai kahta selvästi eri kokoa (vaikka 80 cm ja 122 cm) niin aina parempi, jos vaatteet saa jotenkin "erilleen". Joko eri hyllyille tai muutoin selvästi erikseen. Mulla on tapana laittaa pikkutyttöjen vaatteet samaan, mutta esikoisen vaatteille laitan aina erillisen tilan, sillä hänen vaatekokonsa poikkeaa pienten koosta niin paljon. Pyrin pääsääntöisesti kuitenkin myymään loosissa yhtäaikaa joko pienten, tai isomman vaatteita, jolloin loosin ulkonäkö pysyy jotenkin selvempänä.
 Vaatteet erittelemällä loosi on ostajan näkökulmasta katsottuna selkeämpi, eikä toisaalta ne 80 cm vaatteita etsivät sekoita koko pöytää, vaan vaan sen osan, missä niitä pieniä vaatteita on. Samasta syystä vaatekokojen ilmoittaminen on järkevää. Kokoa 86 cm etsivät eivät turhaan myllää pöytää, jos loosissa on ilmoitettu, että siinä myydään vain kokoa 80 cm ja 122 cm :)

Mulla on tapana laittaa kaikki bodyt, paidat, tunikat ja mekot henkareille roikkumaan, sillä ne pöydällä olevat kasat ovat kauniita vain sen aikaa, kunnes ensimmäinen ostaja käy loosia tonkimassa. Eikä ne alimmaiset vaatteet edes tule sieltä kasasta esiin. Housut laitan laatikoihin, joihin kirjaan mitä kokoa missäkin laatikossa on. Tämä jälleen siitä syystä, että ostajan ei tarvitse kääntää kaikkia laatikoita nurin, vaan riittää että hän käy sen yhden laatikon läpi. Ja nuo laatikot ovat pysyneet todella hyvin siisteinä, eli ostajat ovat kyllä 99% laittaneet ne housut niihin laatikoihin myös takaisin :) Lisäksi mulla on ollut loosissa laatikollinen asusteita ja laatikollinen sukkiksia, legginssejä ja capreja. Laatikot ovat siis ihan äärimmäisen käteviä kirppismyynnissä.

Siisti ulkonäkö houkuttaa siis ostajat katsomaan loosia lähemmin. Tämän jälkeen vaikuttaa sitten vaatteen kunto ja hinta. Nyrkkisääntönä pidän sitä, että myyn sellaista tavaraa mitä itse ostaisin ja siihen hintaan, mitä itse maksaisin. Jos on jokin vaate mistä tiedän saavani enemmän, niin voin laittaa siihen sitten hieman suuremman hinnan. Mutta pääsääntöisesti hintani sisävaatteiden osalta pyörii 1-3 eurossa. Joukossa on silloin tällöin kalliimpiakin vaatteita, mutta myös halvempia. 

Ulkovaatteen hinta riippuu täysin vaatteen kunnosta ja merkistä. Olen myynyt ulkovaatteita, takkeja ja pukuja hintaan 1-35€. Ulkovaatteet myyvät mielestäni todella hyvin, eli niitä ei tarvitse juurikaan kotiin takaisin tuoda.

Vaatteet hinnoittelen aina mahdollisimman selkeästi. Hintalappuun yleensä kirjaan vaatteen merkin, vaatekappaleen nimen, vaatteen koon, sekä hinnan. Hintalappuina käytän kirjakaupasta ostettavia tarra-arkkeja. Ne ovat samoja, mitä monella kirppiksellä on myynnissä...melko kovaan hintaan. Tarran liimaan näkyvälle paikalle. 
Mikäli tarralaput eivät ole kirppikselläsi sallittuja, tai et muutoin tykkää niitä käyttää, niin käteviä ovat myös pahvi/kartonkihintalaput jotka on ammuttu hinnoittelupyssyllä joko vaatteen kokolappuun tai saumaan. Ihan vihonviimeistä on tonkia vaatteita joiden hintalaput on kiinnitetty nuppineloin. Myös niittaus on kätevä tapa hinnoitella vaatteet, kunhan sen niitin asettaa paikkaan, jossa se ei riko kangasta. Tavallinen niittarin niitti on yleensä niin iso, että se jättää reijät esim. t-paitaan. Viitselijäät ihmiset ompelevat laput vaatteeseen kiinni muutamalla pistolla. Minä en kuulu näihin viitseliäisiin ihmisiin :D

Pikkutahraiset, virttyneet ja nukkaiset vaatteet heitän "ota tästä"-laatikkoon. Ja aina ne on jollekulle kelvanneet. Myydä en niitä halua, sillä yksikin tahrainen vaate loosissa saattaa saada minut jättämään loosin väliin...ja uskon että muillakin saattaa olla näin.

Kesävaatteiden myyminen keväällä ja talvivaatteiden myyminen syksyllä on varmaan kannattavaa. Mutta koska vaate kuin vaate menee vuodenajasta riippumatta, olen päätynyt myymään mitä tahansa, milloin tahansa. Luulen, että hinta on tässä kohtaa se, mikä ratkaisee. Keväämmällä saisin kesävaatteista paremman hinnan, mutta en jaksa makuuttaa vaatteita kevääseen saakka. Kävin juuri hetki sitten läpi kaikki kirppikselllä olleet vaatteet ja kahta mekkoa lukuunottamatta kaikki mekot olivat menneet. Myös hellemekot.

Lelut myyvät ihan äärimmäisen hyvin. Leluja myydessäni teen aina ns. "parhaat tilit". Jos lelu on ehjä, hyväkuntoinen ja kohtuuhintainen, niin sille mitä suuremmalla todennäköisyydellä löytyy ostaja. Myös lautapelit tekevät hyvin kauppansa, sekä kirjat ja lehdet. Lehtiä olen myynyt hintaan 0,50€ kpl ja kaikki on tosiaan menneet. Kirjoja olen myynyt hintaan 2€/kpl. Pehmolelut myyn pesukoneessa pestyinä ja muovilelut yms. pyyhin kostealla läpi. Puhdas lelu myy varmasti paremmin, kuin likainen :)

Olikohan tässä tärkeimmät? Jos jollekulle herää lisää kysymyksiä, niin kysykää ihmeessä. Tähän aikaan yöstä (00:04) ei oma pää enää toimi :)

Hyvää yötä,
Chef


6 kommenttia:

 1. Kiitoksia kovasti! :) paljon oli semmoista mitä ei ole itellää tullut mieleen :)

  VastaaPoista
 2. Totta turiset kuomaseni :) Loosin helppous on kyllä yksi mikä on joissain pöydissä kivaa (täällä tämän kokoista vaatetta, tuolla tuon kokoista) ja tavaroiden siisteys.

  Mä toivoisin että myyjä on kiinnittänyt huomiota myös siihen paljonko siellä on tavaraa kerralla esillä, jos rekki on ihan täynnä niin ei vaatteita kovin kauaa jaksa selata läpi, kun ne pitäs ottaa pois rekista nähdäkseen ne ja sitten vielä pitäs jotenkin saada tungettua ne takas sinne muiden väliin, niin siinä loppuu sisu itse kultakin kesken. Pöytä ei haittaa vaikka se olis sekaisin kun siinä ei ole liikaa tavaraa kerralla.

  Taevahan Tosi

  VastaaPoista
 3. Ehdottoman totta tuokin!

  Mikäli loosi on ängetty aivan täyteen tavaraa, eikä vaatteita pääse näppärästi selaamaan henkaritangolla, niin ohitan loosin. Eli vaatteet tulisi asetella henkaritangolle siten, että niitä pääsee siinä myös katselemaan ilman, että jokaista vaatetta pitää ottaa erikseen tangosta pois ja sulloa puoliväkisin takaisin :)

  VastaaPoista
 4. Mietin tuota , kun kirjoitit, että nuppineulakiinnitykset ovat vihoviimeisiä...Meidän IP kirppiksellä ei ole muuta vaihtoehhtoa kuin nuo nuppineulat...:(.
  Myydäänköhän jossakin tavallisille tallaajille semmoista pyssyä, jolla saisi muovisen niitin avulla ammuttua lapun vaatteeseen (kuten H&M vaatteet esim on kaupassa laputettu)? Sellainen olisi äärimmäisen kätevä!

  Meidän paikkakunnan IP kirppiksen pitäjä kiroaa aina noita tarralappuja. Varsinkin tavaroihin; kirjoihin, leluihin ym liimattuna nehän ovat ihan tolkuttoman kamalia irroitettavia. Minä kävin myös eräällä toisella kirppiksellä männä viikonloppuna ja siellä joku järjenvalo oli hinnoitellut lastenvaatteensa minipalalla MAALARINTEIPPIÄ!! :O
  Sillä seurauksella, että ihmisten siirrellessä henkareita, laput olivat tarttuneet toisiinsa, putoilleet ja todella moni kaunis lastenvaate oli ilman hintaa ja näinollen jäi myyjältä myymättä.

  Itse olen viemässä tässä jossain vaiheessa itsepalvelukirpparille myyntiin taas vaikka tulos on ollut melko huono :(. Minulla ei ole mitään 2011 viimeisimpiä muotiluomuksia, muttei 80-luvun rytkyjäkään,SILTI olen saanut kantaa niitä aika hyvin kirpparilta kotiin, vaikka olen mielestäni hinnoitellut edullisesti. Silitän myös aina vaatteet ennen myyntiin vientiä. En käsitä ihmisiä, jotka myyvät saappaat kuraisina tai vaatteet suoraan lapsen päältä! :x

  Eli myykö Chef sinusta tavallinen arkivaate, vai pitääkö siinä olla jonkun ötökän kuva?

  Sellaisen hassun asian huomasin, että tahrainen, nukkainen ja reikäinenkin Hello Kitty myi kuin häkä! Laitoin kokeeksi melko kovat hinnat ja kaikki meni HETI. Olisikos siinä jotain käänteispsykoogiaakin, että jos vaatteet ovat tyyliin 0,25 € kpl, ihmiset ajattelevat jo valmiiksi, että tuossa on pakko olla jotain vikaa, kun se on niin halpakin...? :D

  VastaaPoista
 5. Hinnoittelupyssyjä myydään esim täällä: http://www.lohikari.fi/product_catalog.php?c=215

  Olen pohtinut tuon pyssyn tilaamista, vaikka koen kyllä tarralaputkin kätevinä. Tuon pyssyn avulla hinnoitellut tuotteet takaisivat sen, ettei kukaan vaihda hintalappujen paikkaa tuotteesta toiseen. Eli siinä olisi se etu.

  Ja mitä siihen maalarinteippiin tulee, niin mä olen monasti nähnyt maalarinteipillä hinnoiteltuja vaatteita, eivätkä ne teipit ole putoilleet. Riippuisikohan se pysyvyys siis maalarinteipin laadusta?

  Ei multakaan loosia ikinä ole tyhjäksi ostettu, tai mitään sinnepäinkään. Tosin myynti on silti ollut aina ihan ok, eli tavaraa on mennyt mielestäni silti ihan kiva määrä.

  Arkivaate myy, mutta faktaa on se, että söpöstelyvaate myy paremmin. Jos loosissa on 10 Hello Kitty/Bamse paitaa ja 10 yksiväristä, niin mä ostan niitä loosista todennäköisesti 12 paitaa, joista vain 2 on yksivärisiä. Ja näin tekisi ilmeisesti myös melko moni muu, sillä mun pöydästä katoaa aina ensimmäisenä Hello Kitty, sitten Bamse ja vasta lopuksi perusvaatteet.

  Toisaalta mä osaan kyllä arvostaa myös yksivärisyyttä vaatteessa, sillä monasti olemme tarvinneet mekkojen alle yksivärisen paidan, jotta värit sopii yhteen.

  Se on ihan totta, että jos hinnat ovat kovin edulliset, niin moni saattaa ajatella juurikin niin, että niissä on oltava jotakin vikaa. Toisaalta, kirppiksellä jokainen voi itse katsoa ja hipelöidä sitä tuotetta ja tarkistaa löytyykö niitä vikoja. Kirppiksellä mä siis ehkä kuitenkin pitäisin pieniä hintoja etuna :)

  Ja onnea siihen seuraavaan myyntiin :D

  VastaaPoista